Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

SBB:s storstädning fortsätter – säljer för 1,3 miljarder till Gladsheim

Publicerad: 8 juli 2022, 09:49

Ilija Batljan, vd och grundare SBB, säljer 23 fastigheter i Finspång. Bland annat denna bostadsfastighet på Profilvägen.

SBB säljer 23 fastigheter i Finspångs kommun till ett överenskommet fastighetsvärde om 1,3 miljarder kronor till Gladsheim.


Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterGladsheim Fastigheter

SBB avyttrar 23 fastigheter, cirka 920 lägenheter, i Finspångs kommun till Gladsheim. Fastigheterna har en total uthyrbar area om cirka 86 000 kvadratmeter varav 74 procent utgörs av bostadsyta och resterande del av kommersiell yta.

Fastigheterna genererar årliga hyresintäkter om cirka 96 miljoner varav cirka 74 procent kommer ifrån bostadshyresgäster.

Totalt överenskommet fastighetsvärde om 1 350 miljoner kronor innan avdrag för latent skatt är i linje med det bokförda värdet.

Enligt Dagens industris beräkning innebär affären att SBB har sålt tillgångar för 9 miljarder sedan den 28 april. 

En bostadsfastighet på Östermalmsvägen ingår också i affären.

– Vi fortsätter planen att avyttra fastigheter för att stärka bolagets balansräkning ytterligare och är glada att lämna över fastigheterna till en professionell fastighetsförvaltare som har god kännedom om fastigheterna sedan tidigare, kommenterar Oscar Lekander, vice vd och operativ chef, SBB. 

För Gladsheim är affären årets hittills tredje – därigenom har bolaget nästan dubblerat sitt bestånd.

– Jag och flera av Gladsheims medarbetare har tidigare arbetat på Amasten och känner beståndet i Finspång mycket väl, innan det köptes upp av SBB. Gladsheim ser nu fram emot såväl att förvalta och utveckla de nya fastigheterna som del i vår fortsatta tillväxtresa, kommenterar vd:n David Dahlgren.

Affären är signerad och villkorad av finansiering. Planerat frånträde sker 30 september 2022. 

S&P justerar utsikterna – negativt för SBB

Kreditvärderingsinstitutet S&P Global Ratings bekräftar SBB:s kreditbetyg BBB- samtidigt som utsikterna justeras ned till negativa från stabila. Det framgår av ett pressmeddelande från SBB. 


Ilija Batljan, vd och grundare av SBB kommenterar beslutet:

”Vi är fast beslutna att fortsätta vårt arbete att stärka vår långsiktiga finansiella ställning inklusive de avyttringar som redan meddelats marknaden. Vi noterar S&P:s beslut att använda konservativa antaganden om tillväxt som understiger inflationen för våra hyresintäkter trots att de är kopplade till KPI med lång genomsnittlig kontraktslöptid och en stabil hyresgästbas. Vi ser fram mot att presentera vår delårsrapport nästa vecka så att alla får möjlighet att bedöma vår räntetäckningsgrad med aktuella siffror per 30 juni”. 


 S&P bedömer samtidigt att SBB har tillräckligt stor likviditetsbuffert för att kunna hantera de obligationer som förfaller under nästkommande tolv månader, vilket innebär att 15,5 miljarder kronor ska betalas ut enligt S&P, det skriver Di. 

 

SBB har kreditbetyget BBB- rating med positiva utsikter hos Fitch Ratings och betyget BBB med stabila utsikter från Scope Ratings.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt/Dagens industri

Fotonot: SBB:s delårsrapport presenteras torsdag den 14 juli

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.