lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

SBB nobbas när miljardförsäljningen stoppas: ”Trodde i min enfald att SBB var den perfekta partnern”

Publicerad: 21 april 2022, 11:47

Inom arenaområdet Rocklunda i Västerås står flera välkända idrottsarenor – som gamla Arosvallen (numera Iver Arena).

Kommunstyrelsen i Västerås har beslutat att stoppa försäljningen av arenaområdet Rocklunda. Detta trots att SBB:s storägare Arvid Svensson Invest, som i dag äger området, vill sälja till SBB. ”Vi vet inte riktigt vad kommunen hävdar ännu”, säger Fredrik Svensson, vd på Arvid Svensson, till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterVästerås

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Förhandlingarna har pågått i över ett års tid. Men nu har kommunstyrelsen i Västerås beslutat att inte ge medgivande till försäljningen av arenaområdet Rocklunda (Rocklunda 6) till SBB. 

Arvid Svensson Invest inkom, via dotterbolaget Rocklunda Fastigheter AB, med en skriftlig begäran så sent som den 30:e mars om att sälja området, där bland annat ishockeyarenan ABB Arena Nord (före detta Rocklunda) och Iver Arena (före detta Arosvallen) står och där kommunen är hyresgäst, till SBB. 

Enligt att avtal mellan Rocklunda Fastigheter och kommunen, som slöts 2006, anges att hyresvärden inte har rätt att utan hyresgästens skriftliga medgivande överlåta hela eller delar av den hyrda fastigheten. Det är detta avtal som kommunstyrelsen nu pekar på. 

Läs även: Så kan SBB bli vinnare när försvaret bygger ut

Affären skulle enligt Vestmanlands Läns Tidning, VLT, var värd runt 1,4 miljarder kronor. 

– Jag trodde i min enfald att SBB var den perfekta partnern för Västerås stad. Kanske är man rädda för förändring, eller också är det valkampanj som redan har börjat, sa Arvid Svenssons vd Fredrik Svensson, till Sveriges Radio under torsdagsförmiddagen. 

Till Fastighetsnytt säger Fredrik Svensson senare på torsdagskvällen att beslutet var lite oväntat men att man inte helt har gett upp. 

– Det är vad det är. Vi har skickat en skriftlig förfrågan till dem och de måste svara skriftligt till oss, jag vet inte riktigt vad de hävdar ännu. De har haft en presskonferens men det var innan de tagit beslutet, så det var lite konstigt. Det kändes mer som allmänt snack. Jag har egentligen ingen mer kommentar förrän vi vet vad de hävdar. 

Enligt VLT ser kommunstyrelsen ordförande Staffan Jansson flera skäl till varför försäljningen stoppas. 

– Dels har vi den här optionen som finns för 2031 (att kommunen då kan köpa tillbaka området), vi har ett hyresavtal som just nu håller på att omförhandlas och sen finns det en del tvister gällande nuvarande drift mellan fastighetskontoret och aktörer där ute. Vi ser att vi har flera befogade anledningar att inte låta en ny aktör ta över driften av området, säger han till VLT. 

Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i Nämnden för idrott, fritid och förebyggande står bakom beslutet enligt tidningen. 

Läs även: SBB: Från noll till hundra miljarder på fem år - ”Vi har bara börjat”

– När avtalet tecknades 2006 så var det med en lokal aktör. Här blir det en helt annan typ av ägare som inte har samma lokala förankring. Klart att det också väger in. Rocklunda fastigheter är ett lokalt bolag som verkar här i Västerås. Annars blir det en del av ett större komplex. Vi vill inte förhandla med en ny part, vi vill förhandla med den ursprungliga parten, säger hon.   

 Moderaterna har inte velat delta i beslutet:
– Underlaget är inte tillräckligt, säger moderaternas oppositionsråd Elisabeth Unell till VLT.

Arvid Svensson Invest är efter grundaren och vd:n Ilija Batljan näst största ägare i SBB med knappt 13 procent av rösterna. Ägare till Arvid Svensson Invest är Fredrik Svensson och Rikard Svensson som äger 50 procent vardera av bolagets aktier. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev