Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

SBB miljardköper i norska Solon

Publicerad: 9 november 2021, 09:40

SBB köper ytterligare aktier i norska Solon Eiendom för runt 2,2 miljarder norska kronor och blir därmed majoritetsägare.


Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterNorgeSolon Eiendom

Samhällsbyggnadsbolaget köper motsvarande 62,65 procent av aktierna i Solon Eiendom för en köpeskilling om drygt 2,2 miljarder norska kronor. Hälften av affären finansieras genom att SBB realiserar vissa finansiella tillgångar och hälften med en nyemission av runt 17 miljoner B-aktier med en teckningskurs om 66 kronor. Det motsvarar en premie på 8,4 procent jämfört med måndagens stängningskurs om 60,90 kronor.

Emissionen kommer att riktas till Runar Vatne och bolag ägda direkt eller indirekt av Runar Vatne, Simen Thorsen, Øystein Landvik och Tore Aksel Voldberg och kommer innebära en utspädning för existerande ägare om cirka 1,05 procent. 

SBB äger sedan i våras runt 20 procent i det norska bolaget och kontrollerar efter den senaste affären runt 83,36 procent av aktierna. 

Läs även: SBB säljer fastigheter för 10 miljarder - startar JV med Kåpan pension

– Norge och Oslo är en prioritet för SBB, vilket vi nu visar när vi avsevärt stärker vår position i Oslo-regionen genom förvärvet av Solon. Solon har en stark byggrättsportfölj och personalen på Solon är mycket erfaren och skicklig. Vi ser stor potential till fortsatt tillväxt av projektportföljen samt att vi nu tillför ytterligare genomföranderesurser till vår utvecklingsportfölj. Vi kommer också att bygga för att äga och ser stora möjligheter att leverera både äldreboenden och lägenheter för äldre samt skolor och förskolor, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, i bolagets pressmeddelande.

Efter köpet kommer SBB att lämna ett budpliktsbud inom fyra veckor enligt gällande lagar. Priset i budpliktserbjudandet kommer att motsvara det högsta priset SBB har betalat för aktier i Solomon Eiendom under det senaste halvåret. 

Arctic Securities har agerat finansiell rådgivare och Advokatfirmaet Thommessen AS har varit norsk legal rådgivare till SBB. ABG Sundal Collier har agerat finansiell rådgivare och Advokatfirmaet Schjødt AS agerar legal rådgivare till säljarna. 

Ajda Dzambic

Reporter

ajda.dzambic@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.