Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

SBB lägger budpliktsbud på Amasten

Publicerad: 20 december 2021, 06:53

Foto: Jenny Lagerqvist

SBB lägger budpliktsbud på Amasten om 13:30 kronor per stamaktier av serie A och 350 kronor kontant per preferensaktie. SBB kommer inte att höja budet. Det skriver SBB i ett pressmeddelande.


Ämnen i artikeln:

Amasten FastigheterSBB Fastigheter

SBB offentliggjorde den 18, 24 respektive 25 november att det ingått avtal om förvärv av sammanlagt nära 362 miljoner stamaktier av serie A i Amasten för ett vederlag om 13:30 kronor per A-stamaktie, vilket utlöste budplikt.

Det totala värdet av erbjudandet uppgår till cirka 10.271 miljoner kronor.

I början av året gjorde ni samma sak på Offentliga Hus. Vilket utfall hoppas ni på i budpliktsbudet på Amasten?
– Vårt bud är jätte bra för Amastens aktieägare och bra för SBBs aktieägare, en win-win helt enkelt. Vi är övertygade att vi inom budperioden passerar 90 procent så att vi sedan kan avnotera bolaget och integrera i SBB, säger SBB:s vd Ilija Batljan till Fastighetsnytt. 

Priset för varje stamaktie i erbjudandet innebär en rabatt om 0,2 procent jämfört med stängningskursen om 13:32 kronor på First North Premier den 17 december 2021, den sista handelsdagen före erbjudandets offentliggörande, samt en premie om 17 procent jämfört med den volymviktade genomsnittliga betalkursen för stamaktier tio handelsdagar före den 18 november 2021.

Priset för varje preferensaktie innebär en premie om 0,6 procent jämfört med stängningskursen om 348 kronor den 17 december 2021 samt en rabatt om 1 procent jämfört med den volymviktade genomsnittliga betalkursen tio handelsdagar före 18 november 2021.

Acceptfristen för erbjudandet inleds den 21 december 2021 och avslutas den 18 januari 2022.

Styrelsen för Amasten, eller en av Amasten sammansatt oberoende budkommitté, ska senast två veckor före acceptfristens utgång offentliggöra sin uppfattning om erbjudandet och skälen till denna uppfattning.

Per den 20 december äger SBB drygt 367 miljoner stamaktier och 21.000 preferensaktier i Amasten, motsvarande 48,9 procent av aktiekapitalet och rösterna. Därutöver har SBB en finansiell exponering gentemot drygt 238 miljoner stamaktier i Amasten via total return swappar (TRS) och aktieutlåning. Med beaktande av antalet stamaktier som SBB har en finansiell exponering gentemot motsvarar det 80,6 procent av aktiekapitalet och 80,7 procent av rösterna i Amasten.

Fullföljande av erbjudandet är endast villkorat av att samtliga erforderliga godkännanden från relevanta konkurrensmyndigheter erhålles i varje enskilt fall på villkor som är acceptabla för SBB. Enligt SBB:s bedömning kräver Erbjudandet godkännande från konkurrensrättsliga myndigheter i Sverige. Beslut om sådant godkännande förväntas meddelas senast 17 januari 2022.

Vederlaget som betalas i samband med erbjudandet finansieras i sin helhet genom tillgängliga medel och befintliga krediter.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Maria Nordlander

Redaktör (Föräldraledig)

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.