Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

SBB köper 15 procent av Arlandastad Group

Publicerad: 27 juli 2021, 08:32

SBB förvärvar 15 procent av Arlandastad Group från Gelba Management för motsvarande 564 miljoner kronor och blir därmed näst största ägare.


Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterArlandastad holding

Transaktionen finansieras till hälften genom emission av 6 270 833 nya B-aktier i SBB till en teckningskurs om 45 kronor per aktie.

”Arlandastad Group och Per Taube som huvudägare har visat att de är en strategisk partner avseende utvecklingen kring Stockholm Arlanda och därmed större infrastrukturprojekt. SBB som Europas ledande ägare av social infrastruktur räknar med att bidra med ny infrastruktur samt fastighetsutvecklingskunnande för att ytterligare stärka såväl Stockholmsregionen samt andra strategiska platser”, säger SBB:s vd Ilija Batljan i en presskommentar.

Arlandastad Group har ett fastighetsvärde uppgående till cirka 6 miljarder kronor bestående av förvaltningsfastigheter och cirka 240 hektar mark kring Arlanda. Bolaget har en byggrättsportfölj om cirka 1,2 miljoner kvadratmeter bruttoarea. Utöver detta finns ytterligare markreserver att detaljplanelägga, skriver SBB i ett pressmeddelande.

Vidare uppges att Arlandastad Group och SBB tecknat en överenskommelse som ger SBB möjlighet att till marknadsvärde förvärva de samhällsfastigheter och hyresbostäder som kommer att avyttras framöver. Dessutom startas ett så kallat joint venture-bolag för att utveckla större fastighetsprojekt i strategiska områden.

”Vi kommer att bredda verksamheten geografiskt med nya strategiska fastighetsprojekt där vi identifierar en stor förädlingspotential. Samarbetet med SBB som en av Europas ledande fastighetsaktörer skapar nya möjligheter och ger oss en flygande start”, säger Per Taube, huvudägare av Arlandastad Group.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.