fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

SBB investerar 4 miljarder i Skellefteå

Publicerad: 10 november 2020, 10:30

Totalt investerar SBB 4,3 miljarder kronor i Skellefteå i och med den nya affären.

Ilija Batljans storsatsande bolag har tecknat avtal med Skellefteås allmännytta om köp av totalt 889 lägenheter, samt framtagandet av byggrätter för ytterligare 1 500 nya lägenheter i staden.

Ämnen i artikeln:

SkelleteåSkeboSBB FastigheterIlija Batljan

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Förvärvet gäller 766 hyresrätter och 123 vård- och omsorgslägenheter i stadsdelen Morö Backe. Prislappen för de befintliga bostäderna landar på 1,3 miljarder kronor. 

I affären ingår också en överenskommelse om att SBB tillsammans med kommunen ska ta fram nya byggrätter för 1 500 nya lägenheter i staden. Här uppgår SBB:s förväntade investering till ytterligare cirka 3 miljarder kronor. 

– Det är en strategiskt viktig affär som gör Skebo till en än mer kraftfull motor i Skellefteås tillväxt. Försäljningen betyder att vi får utrymme att bygga fler nya bostäder, säger Harriet Classon, styrelseordförande i Skebo.

Läs även: SBB köper kulturhus och hotell i Skellefteå

Bakgrunden till affären ligger i batterifabriken Northvolts etablering i staden, som väntas öka antalet arbetstillfällen med cirka 10 000 de kommande åren. Prognoser visar att 5 000 nya bostäder behöver byggas fram till 2025. 

– Det känns väldigt bra att fortsätta vårt engagemang i Skellefteå, som står inför en av de största industrietableringarna i Sverige i modern tid och därför har ett stort behov av fler bostäder. Vi ser fram emot att vara en drivande aktör i Skellefteå under lång tid framöver. Denna affär, tillsammans med vår överenskommelse med Skellefteå kommun, möjliggör för oss att genom framtida investeringar tillgodose behovet som finns i Skellefteå, säger Ilija Batljan, vd på SBB. 

För att kunna realisera byggnationen av nya lägenheter har SBB tilldelats markanvisningar på flera platser i centrala Skellefteå samt Bureå. 

Läs även: Nytt samarbete ska ge ”Northvolt-bostäder”

– Vi har satt ett tydligt politiskt mål på 5 000 nya bostäder fram till 2025. Detta tar oss en bra bit närmare det målet. Skellefteå får in ytterligare en långsiktig fastighetsägare som vill utveckla och tillhandahålla bostäder och vårt allmännyttiga bolag får medel att fortsätta satsa offensivt, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå kommun.

SBB finns redan etablerade i staden, bland annat genom ägandet av Sara kulturhus. 

Förvärvet av fastigheterna på Morö Backe finansieras genom försäljning av vissa finansiella tillgångar. 

Läs även: Skebo köper för 900 miljoner

Övertagandet sker under förutsättning att Skellefteås kommunfullmäktige godkänner affären vid nästa möte den 17 november.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev