Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

SBB fortsätter sälja – gör sig av med aktier i Solon Holding till Obos

Publicerad: 4 juli 2022, 09:01

Bild 1/3  

Foto: Philip Wallin

SBB säljer 25 procent av aktierna till Obos i det samägda bolaget Solon Holding. Priset är 818,6 miljoner norska kronor, eller 853,4 miljoner svenska kronor. SBB har därmed på knappa två veckor sålt av innehav på över fyra miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterOBOSSolon EiendomSvepet

Obos och SBB äger Solon Holding, som i sin tur äger samtliga aktier i Solon Eiendom. Nu säljer SBB säljer aktier till en andel av 25 procent av det totala antalet aktier i Solon Holding. Affären är villkorad av konkurrensgodkännanden.

SBB vill inte kommentera försäljningens resultateffekt men i den senaste kvartalsrapporten angavs ett bolagsvärde för Solon på 8,6 miljarder kronor. Den fjärdedel som nu säljs skulle så ifall varit värd 2,15 miljarder - alltså betydligt över de 850 miljoner som man nu säljer ägarandelen för.

– SBB har stort fokus på att minska sin exponering i JV-bolag samt att fokusera på kärnverksamheten. Transaktionen är ytterligare ett steg i den riktningen, säger Krister Karlsson, vice vd och chef för projekt- och fastighetsutveckling på SBB, i en kommentar.

– Vi är samtidigt glada över vårt samarbete med Obos som är en långsiktig och pålitlig medlemsägd bostadsutvecklare, fortsätter han.

Läs mer: ”Den här rollen är mitt i prick för mig” 

– Solon bygger attraktiva bostäder med hög kvalitet och spännande arkitektur och som huvudägare ser vi fram emot att kunna fortsätta utveckla Solon, säger Ingunn Andersen Randa, koncerndirektör med ansvar for aktieinvesteringer i Obos, i pressmeddelandet.

Lista: SBB:s sålda fastigheter i sommar

Sedan den 22 juni har SBB avyttrat innehav till en totalsumma av cirka 4,15 miljarder kronor.

4 juli: SBB säljer 25 procent av aktierna i Solon Eiendom Holding AS till Obos för 818,6 miljoner norska kronor, eller 853,4 miljoner svenska kronor.

1 juli: Tre projektfastigheter säljs i Sverige samt en kontorsfastighet i Norge. Prislappen: cirka 860 miljoner kronor.

30 juni: En kontorsfastighet i Umeå säljs för 300 miljoner kronor. Två andra fastigheter – en i Borås och en i Kalmar – avyttras också, för 233 miljoner kronor.

24 juni: SBB säljer ägarlån för 1 465 miljoner kronor. Avsikten bakom affären är att sälja sin JV-andel i Svenska myndighetsbyggnader till Kåpan Pensioner.

22 juni: SBB säljer sex kontors- och industrifastigheter i Halmstad och Landskrona till Fastighetsstaden i Halmstad AB samt Doxa Aktiebolag. Prissumman: 436 miljoner kronor. Total uthyrningsbar yta är cirka 26 000 kvadratmeter.

 

 

Veronika Åström

Reporter

veronika.astrom@bonniernews.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.