fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

SBB bildar dotterbolag – men slopar storaffär

Publicerad: 21 juli 2023, 05:37

Leiv Synnes, vd SBB.

Foto: TT

Dotterbolaget SBB Residential Property startas med 2,4 miljarder från en investeringsfond som förvaltas av Morgan Stanley Real Estate Investing, MSREI. Däremot avslutas samtalen med Brookfield om försäljning av resterande aktier i JV-bolaget Educo. Aktien rasade tvåsiffrigt under fredagseftermiddagen.

Ämnen i artikeln:

SBB Fastigheter

R


SBB kommer att emittera preferensaktier för nära 2,4 miljarder kronor till MSREI.

– Transaktionen bekräftar det starka värdet i vår bostadsportfölj, kommenterar Leiv Synnes, vd för SBB.

SBB fortsätter kontrollera, driva och konsolidera SBB Residential Property som består av hyresreglerade bostadsfastigheter i Sverige till ett värde om cirka 6,2 miljarder kronor per 30 juni 2023.

Det krisdrabbade bolaget avslutar däremot diskussionerna med Brookfield om försäljning av resterande 51 procent av aktierna i joint venture-bolaget SBB Educo, vilket bolaget tillkännagav den 26 juni.

– Både SBB och Brookfield fortsätter att vara väldigt stöttande aktieägare i Educo och ser fram emot ett fortsatt positivt samarbete som samarbetspartners i Norden och resten av Europa, kommenterar Leiv Synnes.

SBB utesluter inte att diskussionerna kan återupptas vid ett senare tillfälle.

För närvarande planeras för det sista av tre deltillträden inom ramen för den ursprungliga transaktionen med Brookfield som offentliggjordes 30 november. Det tredje tillträdet förväntas ske inom "de närmsta veckorna" och kommer att stärka SBB:s likviditet med cirka 400 miljoner kronor.

Aktien rasade med cirka 14 procent efter beskedet på fredagseftermiddagen.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev