Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Samhällsfastigheter lockar

Publicerad: 24 september 2012, 11:55

Enligt NAI Svefas rapport ”Svensk Fastighetsmarknad” med tema samhällsfastigheter omsattes samhällsfastigheter för drygt 10 miljarder kronor under 2011 och bedömningen är att denna typ av transaktioner kommer att öka.


Ämnen i artikeln:

Svefa

– Den goda efterfrågan på samhällsfastigheter tillsammans med att flera landsting och kommuner har kommunicerat säljplaner gör att vår bedömning är att transaktionsvolymen av samhällsfastigheter kommer att öka. Det offentligas prioriteringar flyttas till kärnverksamheten och marknadsläget är gynnsamt vilket gör att fördelarna med en försäljning i flera fall väger över, säger Åsa Henninge, analyschef på NAI Svefa.

Av rapporten framgår att underhållsbehovet i beståndet av allmännyttiga bostäder och samhällsfastigheter är stort, en ekonomisk utmaning för stat, landsting och kommuner.

– Flera offentliga verksamheter lyder redan idag under besparingskrav och i valet att skära kostnader i kärnverksamheten och i underhåll av lokalerna prioriteras fastighetsunderhållet ofta bort vilket på flera håll har lett till ett akut underhållsbehov. För att resa kapital till underhåll och investeringar väljer fler och fler offentliga fastighetsägare att sälja delar av sitt bestånd, säger Åsa Henninge.

Kapitalbrist hotar omsättningsvolymen
Möjligheterna till finansiering är en avgörande faktor för utvecklingen på svensk fastighetsmarknad och transaktionsvolymens storlek. Kreativiteten att resa kapital till investeringar i fastigheter är därmed hög med flera alternativ till klassisk bankbelåning.

– Det egna kapitalet söker sig till säkra placeringar varvid direktinvesteringar i fastigheter ses som ett attraktivt alternativ vilket gör att kapitalströmmen till fastighetssegmentet ändå fortsatt är relativt stor. Kreditmarknaden agerar tvärtemot i en skala från att lämna företagsutlåning i fastighetssegmentet, via höga krav på marginaler och kapitaltäckning till en försiktighet vid utlåning till fastighetssegmentet vilket gör att kapitalströmmen går åt andra hållet, säger Åsa Henninge.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande NAI Svefa

Ämnen i artikeln:

Svefa

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.