Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Sällström om första affären: ”Vi tog över lånen och fick nycklarna”

Publicerad: 22 april 2020, 11:27

Lars Sällström. Foto: Anders Sijevall

Ett snabbt klipp under fastighetskrisen blev startskottet för Lars Sällströms karriär inom fastigheter. I dag sitter hans bolag Lerstenen på ett miljardbestånd och fortsätter att växa sakta men säkert.

Ämnen i artikeln:

Lerstenen

”Efter att ha arbetat med vattenförsörjningsprojekt i Saudiarabien för VBB (i dag Sweco) och totalentreprenader i Nordnorge för ABV (nuvarande NCC) startade jag upp min egen verksamhet inom construction management. Under den här tiden, 1991, träffade jag en lokal byggherre i Umeå som ville bygga ett hyreshus. Det slutade med att vi drev projektet tillsammans i det nya bolaget Lerstenen. 

Den första fastighetsaffären gjorde vi dock parallellt med att vårt eget hus byggdes, sommaren 1992. Det var mitt under fastighetskrisen, och vi kom i kontakt med en fastighetsmäklare som hade tre fastigheter som var på obestånd. Affären gick fort, vi tog över lånen och fick nycklarna.

Åren framöver var affärsidén att både köpa och bygga nya hyresbostäder i Umeå. Eftersom vi var en ny aktör utan någon tråkig historik fick vi gynnsamma villkor när vi lånade pengar. Medan krisen fortsatte kunde vi relativt enkelt komma över fastigheter, och eftersom jag själv kom från byggsidan var det naturligt att vi även fortsatte att bygga nya hyresrätter.

Det var ett helt annat läge då, med en fast femårsränta på 13,5 procent. Vi har alltid haft en försiktig princip. Det finns massor av grejer som vi kunde ha gjort. Andra som satsat mer vilt har kunnat göra bra klipp, men vi har haft en kontrollerad tillväxt. Sakta men säkert.

I början av 2000-talet beslutade vi att gå skilda vägar och dela upp beståndet. 2002 gick jag ihop med Kent Forsberg, Peter Forsbergs pappa, och köpte Handelsbankens hus i Örnsköldsvik. Det blev starten för Lerstenens samarbete med familjen Forsberg, och sedan dess har det rullat på. 

I mitten av 2000-talet sålde vi delar av beståndet till en norsk bostadsfond, med kravet att få fortsätta förvalta under vårt eget namn och vara delägare. Detta skapade möjligheter för oss att satsa mer på nya projekt. Efter hand började vi köpa tillbaka be­ståndet från fonden för att säkerställa långsiktigheten. På så vis fick vi draghjälp från fonden men är nu tillbaka till att vara ett familjeföretag. I dag är Lerstenens bestånd värt över 3,5 miljarder kronor.”

Berättat för Anders Siljevall

 

Mer om Lars Sällström

Ålder: 71 år.

Bor: I Umeå.

Familj: Fru och två barn, Erik och Marielle, som båda jobbar i bolaget.

Karriär: Jobb på VBB och ABV, egen verksamhet inom construction management i fem år fram till grundandet av Lerstenen.

Fritidsintressen: Resor, ishockey och spelar lite golf.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev