Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Säljer Tobaksfabriken för en miljard

Publicerad: 16 februari 2017, 08:40

Aberdeen sålde nyligen Tobaksmonopolet 2 till CBRE GI.

Foto: Aberdeen.

Aberdeen Asset Management säljer fastigheten Tobaksmonopolet 2 på Södermalm i Stockholm till en fond förvaltad av CBRE Global Investors. Köpeskillingen uppgår till drygt en miljard kronor.


Aberdeen Asset Management säljer fastigheten Tobaksmonopolet 2 på Södermalm i Stockholm till en fond förvaltad av CBRE Global Investors. Köpeskillingen uppgår till drygt en miljard kronor.

Med denna försäljning avslutar vi ett fastighetsutvecklingsprojekt som började 2007 då vi förvärvade större delen av kvarteret Tobaksmonopolet från Swedish Match. Under åren har vi förädlat och hyrt ut kontorsytor till nya rekordhyresnivåer, skapat byggrätter för bostäder som nu säljs för rekordpriser samtidigt som vi lyckats bevara den unika karaktär som byggnaderna besitter, säger Magnus Kenning, transaktionschef Aberdeen Asset Management i Sverige.

Fastigheten byggdes i början av 1900-talet och ritades av Ivar Tengbom. Huset var fram till 1965 huvudkontor för Svenska Tobaks AB (idag Swedish Match).

Idag är fastigheten fullt uthyrd till bland annat H&M, Swedish Match och Cedervall Arkitekter. Byggnaden har en total uthyrningsbar area om cirka 17 500 kvadratmeter.

– Vi är väldigt nöjda med att kunna förvärva Tobaksmonopolet 2 för en av våra fonder. Den kommer att ge våra investerare exponering till såväl en unik fastighet som exponering till en mycket stabil och stark kontorsmarknad, säger Andreas Norberg, Managing Director Nordics.

MAQS har varit Aberdeens rådgivare i denna transaktion.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.