tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Säljer till Stenvalvet för 800 miljoner

Publicerad: 14 september 2018, 10:09

Kommunala Örebroporten säljer samhällsfastigheter om totalt 45 000 kvadratmeter till Stenvalvet, för 800 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln:

Örebroporten FastigheterÖrebro

Det är den så kallade Mellringestaden som säljs, där fastigheterna Athena 5 och 19 ingår. Merparten av verksamheterna i området verkar inom samhällsservice, såsom skolor, vårdboenden, rättspsyk och förskola.

– Örebroporten bedömer att vi har genomfört vårt uppdrag att utveckla området. Mellringestaden har varit basen i vårt bestånd från bolagets start. I våras landade vi i ståndpunkten att det inte är nödvändigt att Örebroporten är fortsatt ägare av Mellringestaden och att en försäljning i stället kan vara både lämplig och möjlig. Intresset att förvärva samhällsfastigheter har växt och det finns idag en stor efterfrågan, inte minst från långsiktiga fastighetsaktörer som förvaltar pensionskapital, säger Lennart Bondeson, styrelseordförande i Örebroporten.

– Örebro är en av de orter vi sökt investeringsmöjligheter i under en längre tid. Mellringestaden och vårt nya förvaltningskontor blir starten för ett nytt förvaltningsområde där vi hoppas kunna växa genom förvärv och projektutveckling de närmaste åren, säger Sara Östmark, Stenvalvets vice vd och affärsutvecklingschef.

Affären medför en reavinst som gör att Örebroporten kan minska sin låneskuld med 650 miljoner kronor.

– Vid årsskiftet införs de nya ränteavdragsbegränsningsreglerna vilka träffar Örebroporten. Både amortering och omstruktureringarna är nödvändiga för att sänka bolagets framtida räntekostnader så att vi även i framtiden kan hålla våra resultatnivåer, säger Jeanette Berggren, vd för Örebroporten.

I och med affären ökar Örebroportens soliditet från cirka 15,5 procent till cirka 25 procent. För Stenvalvet innebär affären att man äger och förvaltar Stenvalvet fastigheter som omfattar nästan 140 000 kvadratmeter lokaler för samhällsservice i västra Mälardalen, i kommunerna Örebro, Västerås och Eskilstuna.

Försäljningen ska godkännas av Kommunfullmäktige i Örebro.

Advokatfirman Lindahl har anlitats som juridiskt ombud för säljaren. Försäljningen ska godkännas av kommunfullmäktige i Örebro.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev