Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Säljer till staten för halv miljard

Publicerad: 23 april 2019, 11:35

Foto: Ratos.

Ratos säljer sin fastighet Stockholm Lejonet 4 i regeringskvarteren till staten. Man har sedan ett tag bedrivit förhandlingar med Statens Fastighetsverk och har nu nått en överenskommelse.


Ämnen i artikeln:

RatosStatens Fastighetsverk

Ratos säljer sin fastighet Stockholm Lejonet 4 i regeringskvarteren till staten. Man har sedan ett tag bedrivit förhandlingar med Statens Fastighetsverk och har nu nått en överenskommelse där prislappen landar på 550 miljoner kronor.

I fastigheten som ligger på Drottninggatan, mellan Rosenbad och Sagerska Palatset, har Ratos själva sitt huvudkontor. Anledningen till försäljningen är enligt Ratos att kraven på säkerhet har och kommer att öka.

Bolaget har ägt fastigheten, Adelswärdska huset, sedan 1980 och har i bolagets balansräkning ett bokfört värde om 56 miljoner kronor. Redan 1938 förvärvades fastigheten, Lejonet 4, av Söderberg & Haak som är grunden till det som senare blev Ratos.

– Fastigheten Stockholm Lejonet 4 förvärvades av Söderberg & Haak år 1938 och av Ratos år 1980. Säkerhetskraven i området kring fastigheten har successivt ökat med inskränkningar och hinder för nyttjande av fastigheten som följd, bland annat vad avser restriktioner kring in- och utpassering. Alternativet att SFV övertar fastigheten känns därför logiskt, säger Ratos vd Jonas Wiström.

Överenskommelsen är villkorad av att regeringen, efter Riksdagens godkännande, senast den 19 juli 2019 bemyndigar SFV att fullfölja överenskommelsen.

Ratos erhåller 550 miljoner kronor i samband med försäljningen. Koncernmässigt bokfört värde för fastigheten uppgår till 56 miljoner kronor per 31 december 2018.

Ratos har möjlighet att vara kvar i fastigheten fram till och med år 2021.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

RatosStatens Fastighetsverk

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.