Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Säljer portfölj för 4,2 miljarder

Publicerad: 18 februari 2016, 13:48

Utbyggnaden av Linnéuniversitetet. Bild: Tengbom.

Sveafastigheter har sålt en portfölj med större delen av de resterande tillgångarna i Sveafastigheter Fund III till Partners Group. Fastighetsvärdet av portföljen uppgår till 450 miljoner euro – cirka 4,2 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

LinnéuniversitetetPartners GroupFinlandSveafastigheter

Sveafastigheter har sålt en portfölj med större delen av de resterande tillgångarna i Sveafastigheter Fund III till Partners Group. Fastighetsvärdet av portföljen uppgår till 450 miljoner euro – cirka 4,2 miljarder kronor.

Portföljen består av 97 fastigheter inom handel, kontor och hotell i Sverige och Finland, med en uthyrningsbar area om 360 000 kvadratmeter.

– Vi är mycket nöjda med att ha sålt ytterligare en stor portfölj ur en av våra fonder till Partners Group och att ha åstadkommit ett utmärkt avslut för våra investerare i Sveafastigheter Fund III. Dessa två portföljförsäljningar verifierar intresset för den nordiska fastighetsmarknaden hos internationella investerare, säger Johan Tengelin, vd på Sveafastigheter.

Kapitalförvaltaren Partners Group var även köpare när Sveafastigheter sålde en portfölj för 3,2 miljarder från deras andra fond i augusti 2015.

Samma bolag köpte nyligen en portfölj av Profi, som gällde 10 fastigheter i Storstockholm med en total uthyrningsbar area om cirka 100 000 kvadratmeter. Då framkom att bolaget förvaltar ett kapital om cirka 450 miljarder kronor.

Precis som då kommer Sveafastigheter även i fortsättningen förvalta portföljen.

Johan Tengelin. Foto: Magnus Fond.

Johan Tengelin. Foto: Magnus Fond.

– Vi tror även fortsättningsvis att de nordiska marknaderna är väl positionerade för goda resultat och ser en potential för ytterligare värdetillväxt i de fastigheter som vi har köpt. Liksom tidigare så har vi säkerställt ett attraktivt pris för våra investerare och tecknat ett nytt portföljlån som ger goda förutsättningar för nästa fas av tillväxt, säger Fabian Neuenschwander, Senior Vice President, Partners Group.

Bara Linnéuniversitetet kvar
Portföljen köptes via en så kallad secondary transaction på uppdrag av Partners Groups investerare. Tillträdet genomfördes den 18 februari.

Sveafastigheter Fund III lanserades 2010 och stängde för investeringar 2011, med 317 miljoner euro i eget kapital. Fonden har fokuserat på fastigheter med potential för värdetillväxt i Sverige, Danmark och Finland. Fyra portföljer (Grocery Stores Finland, Högkullen Assisted Living, Park Vallila and Copenhagen Residential) av de ursprungliga tolv har framgångsrikt avyttrats under de senaste två åren.

Efter försäljningen till Partners Group återstår Linnéuniversitetet i Kalmar som enda kvarvarande portfölj i Sveafastigheter Fund III. Nyligen hölls ett första spadtag för projektet där bolaget bygger om 19 000 utav de 23 000 kvadratmeter som omfattas av det 20-åriga hyresavtalet med Linnéuniversitetet.

Den seniora finansieringen tillhandahölls av Nordea Bank AB och pbb Deutsche Pfandbriefbank. Rådgivare på säljarens sida var Leimdörfer och Roschier och på köparens sida Wistrand och PwC.

Redaktionen

Källa: Sveafastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.