Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Säljer handelsfastigheter för 740 miljoner till Point Properties

Publicerad: 25 mars 2022, 07:43

En av de sex fastigheterna som Diös säljer är Bergströms Galleria (Holmen 8) i centrala Falun. Övriga fastigheter i affären, se faktaruta nedan.

Diös avyttrar handelsfastigheter till ett fastighetsvärde om 737 miljoner kronor i Gävle, Falun, Umeå och Skellefteå till Fastatorägda Point Properties, som ser möjligheter att skapa framtida byggrätter.


Ämnen i artikeln:

Diös Fastigheter

Det underliggande fastighetsvärdet överstiger den senaste värderingen, enligt Diös. Affären omfattar sammanlagt 46 000 kvadratmeter, exklusive garage, där 72 procent är butik och restaurang. 

För Diös är försäljningen är en del i att optimera beståndet i respektive stad och skapa förutsättningar för ytterligare tillväxt och förvärv, uppger bolaget.  

Läs även: FI har ett vakande öga på fastighetssektorn och bankerna: ”Riskerar att bygga upp en bubbla”

Köparen Point Properties ser möjlighet att skapa framtida byggrätter för 500 lägenheter om 40 000 kvm i dessa fastigheter, detta som tillägg till de 760 lägenheter som är planerade i Points övriga fastigheter.

Hyresvärdet uppgår till 77 miljoner kronor. Största hyresgästerna är H&M, Kappahl, Intersport, Ica och Coop. 

Affären är villkorad av ett finansieringsförbehåll som förfaller under maj 2022. Transaktionen, som omfattar sex registerfastigheter, sker i bolagsform och redovisas under det andra kvartalet 2022.

– Denna affär ger oss möjligheter till och utrymme för fortsatt tillväxt genom nya investeringar och förvärv. Vi välkomnar Point Properties som en viktig samarbetspartner för våra städers fortsatta tillväxt och deras vision för de aktuella fastigheterna gör dem till den perfekta köparen, säger Knut Rost, vd, Diös.

Förvärvet innebär en ökning av Point Properties balansomslutning med 54 procent. Bolaget har i dag största delen av sitt bestånd i södra och mellersta Sverige.

Alla fastigheter i affären

Ålidhem, Stipendiet 2 i Umeå, 9 318 kvm.

Flanör, Norr 14:5 i Gävle, 13 990 kvm.

Bergströms Galleria, Holmen 8 i Falun, 17 634 kvm.

Vintergatan, Idun 6, 10 och 12, Skellefteå, i.u.

 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Diös Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.