söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Rutger Arnhult om sitt säljrally: ”Det är klart att det är smärtsamt”

Publicerad: 8 maj 2023, 10:27

Rutger Arnhult, tillträdande vd Corem, deltog i studioprogrammet Ekonomibyrån för att diskutera läget i fastighetsbranschen.

Foto: Svt

Fastighetsprofilen satsade brett på olika företag utanför den egna sfären en längre tid, men är snart tillbaka som vd för Corem. Till SVT:s Ekonomibyrån berättar Rutger Arnhult hur tankarna gick när vinden vände och innehav tvingades säljas vidare.

Ämnen i artikeln:

SvepetCastellumSagaxCorem Property GroupRutger ArnhultInflation

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Det var inte så dramatiskt. Både Castellum och Sagax är fantastiska bolag, men jag såg över mitt eget hus genom att sälja aktierna och betala tillbaka skulder. Jag har inte musklerna att ligga som stor i alla, säger Rutger Arnhult till Ekonomibyrån.

Merparten, cirka 75 procent, av Corems lån finns i bank, med en del nya lån i obligationer där läget är betydligt tuffare. Målet är att lösa alla obligationer som förfaller i år, vilket förklarar varför Corem sålt av tillgångar för 10 miljarder kronor.

– Det är klart att det är smärtsamt. De flesta bolag vill ju hela tiden bli större och inte bli omkörda av alla andra som växer.

Läs även: Rutger Arnhult: "Förlita dig inte på ränteprognoser"

Bolaget är också restriktivt med pågående projekt.

– Vi bromsar alla projekt som inte är signade till kund. Då stänger vi. Vi drar inte igång nya produktioner. Projekt som var planerade för 8 miljarder kanske är 4 miljarder i dag.

Läs även: Corem säljer tio fastigheter för 425 miljoner

Rutger Arnhult säger att näringslivet tuffar på med stöd av sysselsättningen, men att det på lång sikt behövs bostäder. Någon större bankkris tror han däremot inte på trots storbankernas miljardlån till de kommersiella fastighetsbolagen.

– Bankerna kommer inte att drabbas ett dugg av kommersiella krediter. De har varit restriktiva i många år och har i samråd med bolagen krävt långa räntebindningar, säger han till Ekonomibyrån.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev