Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Roger Akelius köper skog av universitetsstiftelse: ”Har de senaste åren inte kunnat dela ut medel”

Publicerad: 23 september 2022, 10:11

Akelius köper skog när Umeå universitets anknutna stiftelse säljer: ”Måste kunna bidra ge bidrag till forskning”.

Umeå Universitet säljer fastigheten Norrmjöle 10:1 till Akelius Skog – det handlar om 180 hektar skogsmark inklusive två boningshus.


Ämnen i artikeln:

Roger AkeliusUmeåUmeå universitet

På fastigheten, som fastighetsmiljardären Roger Akelius skogsbolag Akelius Skog förvärvar, finns även 247 kvadratmeter boarea i form av två boningshus, det uppger Per Ragnarsson, biträdande universitetsdirektör på Umeå Universitet, för Fastighetsnytt. 

Det var lokaltidningen Västerbotten Kuriren som skrev om affären först och enligt dem betalade Roger Akelius 12 miljoner kronor för fastigheten. 

Läs mer: Roger Akelius köper ännu mer skog 

Det är Umeå universitets anknutna stiftelse ”Karl Oskar Hanssons stiftelse för nervsjukdomarnas utforskning och bekämpning, särskilt multipel skleros” som säljer fastigheten, berättar Per Ragnarsson för Fastighetsnytt. 

Bakgrunden är att stiftelsen de senaste åren inte kunnat dela ut medel till ändamålet forskning om nervsjukdomar. Orsaken till detta är att boningshusen har stora renoveringsbehov vilket krävt och även framåt kräver mycket resurser. 

Läs mer: Akelius säljer sitt teknikbolag för 78 miljoner 

– I syfte att kunna fullgöra stiftelsens ändamål att stödja forskning om nervsjukdomar, det vill säga att stiftelsen ska kunna ge bidrag till denna forskning, säljs fastigheten. Universitetsstyrelsen har tidigare ansökt om att få sälja fastigheten hos Kammarkollegiet, vilket har beviljats. 

Enligt Ragnarsson har Umeå universitet inga planer på att sälja mer mark. 

Roger Akelius, som köpt skog för hundratals miljoner kronor det senaste året, sa så här i en intervju med Affärsvärlden i våras:
– Jag blir, med ålderns rätt, mer jordnära. Mina barnbarn mår förhoppningsvis bättre av skog än av ett oligarkskepp. 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.