lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Roger Akelius i SVT:s Min Sanning: Pengar intresserar mig inte

Publicerad: 17 februari 2023, 14:46

Roger Akelius intervjuas i SVT:s Min Sanning.

Foto: Skärmdump/SVT

Roger Akelius medverkar i SVT-programmet Min Sanning där han bland annat berättar om sin relation till pengar och kritiken han fått i sin roll som fastighetsmagnat.

Ämnen i artikeln:

SvepetRoger AkeliusAkelius Fastigheter

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


På söndag medverkar fastighetsmiljardären Roger Akelius i SVT:s intervjuprogram Min Sanning och Fastighetsnytt har fått ta del av materialet i förväg.

I programmet berättar Akelius bland annat att han inte intresserar sig för pengar.

– Alla som blir miljardärer är överraskade över att de blivit det, jag vet ingen som planerat att bli miljardär. Den som försöker att bara tjäna pengar, det går inte, säger han och fortsätter:

– Jag säger som en höjdhoppare eller en elitidrottsman: man spelar ju inte fotboll eller stavhopp för pengarnas skull utan utmaningen är att göra någonting bättre än vad andra gjort. Jag vill förbättra för kunderna och göra saker som är lite smartare, lite bättre.

Läs även: Roger Akelius efter vd-karusellen: "Nya tidens ledare har inga hårda nypor"

Roger Akelius kommenterar även i programmet bilden av honom som fastighetsmagnaten som lyxrenoverar lägenheter och chockhöjer hyror. En bild som eldades på i dokumentären "Push" från 2o19 där FN-bostadsrapportören Leilani Farha varnar för det globala fastighetskapitalets utbredning.

– Då har vi två varianter där. Det är bilden i media och någon vänstertant från FN som hittade på en massa. Vad som händer är att varje företagare måste tänka på vad man kan göra bättre för kunderna. I praktiken var det mindre lönsamhet på våra renoveringar än om man köpt flera fastigheter.

– Vi undersökte mycket hur kunderna ville bo. Den första undersökningen var i Malmö där vi hade två lediga lägenheter i samma hus. I den ena gjorde vi en väldigt bra renovering och i den andra en standardrenovering. Det var fem gånger så många som ansökte om den dyra lägenheten än den billiga.

Anna Hedenmo och Roger Akelius i Min Sanning.

Foto: SVT

Han får också kommentera kritiken som riktats mot de lägenhetsrenoveringar som hans bolag genomförde när det ägde en stor mängd bostadsfastigheter i Berlin. Bostäder som Akelius senare sålde till Heimstaden.

– Priset på fastigheterna ökade kanske 300 procent samtidigt som lönerna bara höjdes 20-30 procent och då blev det direkt en social oro. Och så riktar man ilskan mot hyresvärden, säger Roger Akelius och fortsätter senare:

– När man bygger fastigheter går 75 procent av de kostnader man har till skatter. Då är frågan om man ska behålla en slum i centrum... Om du hyr ut bilar, ska du inte renovera dem utan de ska bara fortsätta gå för att fattiga ska ha råd att åka bil?

Läs även: Så ska Heimstaden klara krigsvinterns rusande gaspriser

Om sin vältajmade rekordförsäljning av fastighetsbeståndet i Skandinavien och Berlin säger han:

– Jag sålde för att jag följer med mycket i de ekonomiska trenderna. De europeiska centralbankerna har vräkt ut pengar och då blir det hög inflation och en smäll.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev