Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Reporäntan sänks och obligationsköp inleds

Publicerad: 12 Februari 2015, 08:23

Riksbankens huvudentré

Riksbankens direktion bestämde på sitt styrräntemöte på onsdagen att sänka reporäntan med ytterligare 0,1 procentenhet. Det innebär att Sverige för första gången har en negativ styrränta och fram till nästa räntamöte, 29 april, kommer Sverige att ha en reporänta på -0,1 procent.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

I sin motivering skriver Riksbanken att även om det finns tecken på att inflationen nu har bottnat så har de ekonomiska utsikterna i omvärlden blivit mer osäkra och att det ökar risken för att inflationen inte stiger tillräckligt snabbt. Därför gör man penningpolitiken ännu mer expansiv och justerer ned räntebanan. Det innebär att man inte väntar sig att reporäntan kommer att höjas förrän andra halvåret 2016.

Utöver att sänka reporäntan väljer Riksbanken att inleda återköp av statsobligationer för 10 miljarder kronor. Detta kan liknas med de kvantitativa lättnader som europeiska och amerikanska centralbankerna men är dock inte på något sätt lika omfattande. Det ska dock bidra till att göra penningpolitiken ännu mer expansiv och dessutom har meddelar banken att den nu har beredskap att göra mer, något som kan innebära att man mellan ordinarie räntemöten går in och sänker reporäntan, skjuta höjningar på framtiden eller utöka köpen av statsobligationer.

Riksbankens direktion är enig om att penningpolitiken behöver bli mer expansiv men vice riksbankschef Martin Flodén reserverade sig mot beslutet att köpa statsobligationer.

Kommentar Fastighetsnytt:

Att säga att Riksbanken tog de flesta på sängen är kanske att ta i eftersom ett antal bedömare hade uttryckt sin förhoppning att reporäntan inte skulle sänks. Ser man anledning att uttrycka sig så finns risken för att Sverige skulle få en negativ ränta åtminstone i bakhuvudet. Trots det kan man nog lugnt konstatera att Riksbanken har överraskat marknaden, inte minst med sin aggresiva nya ton.

I enlighet med sin vanliga Riksbanksjargong pratar man om att göra penningpolitiken mer expansiv men faktum är att med sina nyaste beslut har Riksbankens direktion gått steget längre och gjort sin penningpolitik aggressiv. Man har tar till två verktyg samtidigt och man i princip uttrycker ett hot mot marknaden och ekonomin. Räcker inte detta så har vi möjlighet att sänka räntan mer eller utöka obligationsköpen även om det inte är ordinarie räntemöte. Den möjligheten har man alltid haft men när man väljer att gå ut och uttrycka sig så explicit så är det ett hot.

En gammal schackdevis säger att ett hot ofta kan ha en större effekt än dess genomförande. Vi får hoppas att så blir fallet nu, och att Riksbanken inte behöver genomföra sina hot men den risken finns är ändå överhängande. Speciellt oroväckande är det att Riksbanken nu påtalar den ökade ekonomiska osäkerheten i omvärlden, man har varit försiktigt optimistisk men nu verkar synsättet ha blivit betydligt mer pessimistiskt.

Börsen tog ett glädjeskutt när räntebeskedet kom och risken att det eldar på den redan överhettade börsen ännu mer är påtaglig.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.