Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Rekordstort utländskt intresse för svenska fastigheter

Publicerad: 10 Januari 2020, 14:25

Bild: Savills

Färska siffror från Savills bekräftar att 2019 var ett rekordår för transaktionsmarknaden. Även intresset från utlandet rekordstort med ett tilltagande intresse från Asien.


Ämnen i artikeln:

Peter WimanSavills

Färska siffror från Savills bekräftar att 2019 var ett rekordår för transaktionsmarknaden. Även intresset från utlandet rekordstort med ett tilltagande intresse från Asien.

Intresset för fastighetsinvesteringar fortsätter att vara urstarkt, skriver Savills i ett pressmeddelande. Under 2019 omsattes fastigheter till ett värde om 219 miljarder, vilket slår det tidigare toppåret 2016 då siffran landade på 203 miljarder. Jämfört med 2018 uppgick ökningen till 57 miljarder, motsvarande en ökning om hela 35 procent.

– Vi förväntar oss en fortsatt stark transaktionsmarknad under 2020. Perioder som innehållit många portföljaffärer brukar följas av en transaktionsintensiv period för att renodla den egna portföljen. Tillgången på inhemskt och utländskt kapital är fortsatt mycket gott och den svaga svenska kronan kan öka på intresset från utländskt kapital, säger Peter Wiman, Head of Research på Savills, enligt pressmeddelandet.

Tidigare i veckan meddelade även Newsec att 2019 blev ett nytt rekordår med transaktioner till ett värde av 218 miljarder kronor.

Ökande intresse från Asien

Savills skriver att utländska investerare varit mycket aktiva under året. De förvärvade fastigheter till ett värde om närmare 78 miljarder under 2019, vilket innebär att den tidigare toppnoteringen om 75 miljarder från 2007 har överträffats. Därmed svarade de utländska investerarna för 35 procent av transaktionsvolymen.

Källa: Savills. Klicka på bilden för att få den större.

Det starka utländska intresset har inneburit att svenska aktörer för tredje året i rad fortsätter att nettosälja fastigheter. Under 2019 nettominskade de svenska aktörerna sina innehav med cirka 24 miljarder, vilket dock var något lägre jämfört med 2018 där nettominskningen uppgick till närmare 28 miljarder.

– De internationella investerarna är aktiva inom samtliga delsegment på marknaden och det finns kapital för investeringar inom olika risksegment. Vi ser ett ökande intresse från Asien och vi förväntar oss att se ett antal för den svenska marknaden nya aktörer under 2020, kommenterar Niklas Zuckerman, Head of Investment på Savills.

Bostäder i ropet

Sett till omsättning utgjorde bostadsfastigheter det största segmentet med en omsättningsvolym på närmare 80 miljarder kronor, vilket är hela 26 miljarder högre än den tidigare rekordnoteringen från 2018.

Noterbart är att bostäder under produktion svarade för hela 17 miljarder, vilket visar på det starka intresset för nyproducerade hyresbostäder. Kontorsfastigheter var det näst största segmentet med en total transaktionsvolym på 55 miljarder kronor och en marknadsandel som motsvarade 25 procent.

Intresset för att investera i lager- och logistikfastigheter har ökat under de senaste åren och segmentet svarade för en rekordnotering under 2019 med en transaktionsvolym på strax över 32 miljarder.

– Precis som vi förutspådde vid halvårsskiftet så blev det nya rekordnoteringar för bostadsprojekt och logistik. Det är ett tydligt skifte i investerarintresse från handelsfastigheter till lager och logistik, säger Peter Wiman.

– Den fysiska handelns utmaningar har fortsatt under året, vilket tydligt avspeglas i intresset för handelsfastigheter. Däremot börjar handelsfastigheter se attraktiva ut utifrån ett avkastningsperspektiv, vilket innebär att vi kanske ser ökade volymer under 2020.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Peter WimanSavills

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.