Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

“Rekordhögt tryck i Jönköping”

Publicerad: 19 september 2018, 07:21

Sven Rydell

Foto: Teresa Ahola

Jönköping är Sveriges tionde största kommun med 138 115 invånare och staden växer hela tiden. “Den största utmaningen är kompetensbristen”, säger kommunens näringslivschef, Sven Rydell, på Business Arena Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Business ArenaFastighetsmarknaden i VästsverigeJönköping

Jönköping är Sveriges tionde största kommun med 138 115 invånare och staden växer hela tiden. “Den största utmaningen är kompetensbristen”, säger kommunens näringslivschef, Sven Rydell, på Business Arena Stockholm.

Förra året växte Jönköping med över 2 000 personer och i år blir det ungefär 1 500. Siffror som ökar kraven på kommunen.

– Utmaningen är att hitta boende åt alla i en stad där priserna har gått upp och där det finns ganska lite bostäder till salu. Men vi bygger många bostäder i centrum, säger näringslivschefen Sven Rydell.

Målet är att de centrala delarna i framtiden ska ha omkring 25 000 bostäder, 11 500 arbetsplatser och över 450 000 kvadratmeter kommersiella ytor, vilket enligt kommunen förvandlar Jönköping inte bara till ett viktigt nav i regionen, utan i hela södra Sverige.

– Men vi har lika stora utmaningar när det gäller markbrist som Örebro, Linköping, Västerås och alla andra orter som ligger ungefär i vår storleksklass.

Är markbristen er största utmaning?
– Den största utmaningen ur företagens perspektiv är kompetensbristen.

Regionen har i praktiken den lägsta arbetslösheten i hela Sverige, vilket innebär att alla typer av verksamheter har väldigt svårt att hitta kompetent personal.

Hur ska ni lösa problemet?
– Vi har en väldigt stor inflyttning. Det är otroligt kul och löser förhoppningsvis delvis problemet.

De flesta bolag har sina lager- och handelslokaler i Hedenstorp och Stigamo, som också ska utökas.

– I Stigamo, söder om centrum, finns de största verksamhetslokalerna. Där har Ikea, Hyundai, Kia och Elgiganten redan sina nordiska lagerlokaler.

Det handlar om stora fastigheter och tomter på upp till 70 000-80 000 kvadratmeter och det pågår som bäst flera detaljplaneprocesser längs hela vägen.

– Det kommer så småningom att bli som ett stråk av verksamheter i Stigamo.

Har ni stor bostadsbrist?
– Utifrån ett historiskt perspektiv har vi bostadsbrist i Jönköping. Det här trycket och den här befolkningsökningen har vi aldrig sett tidigare. Det är rekord.

Även om det byggs mycket så är det därför svårt att hinna lösa bostadsfrågan tillräckligt snabbt och läget underlättas knappast av att högskolan växer hela tiden.

– Vi har många studenter som vill ha en liten, billig lägenhet, helst centralt. Läget är inte helt optimalt. Vi har över 11 000 studenter och siffran har ökat på 20 år.

Har ni löst bristen med tillfälliga lösningar?
– Nej, vi har mer permanenta lösningar. Vi har ett miljonprogramsområde, Råslätt, som har många studentlägenheter, samtidigt som många privatpersoner hyr ut lägenheter och rum, så på något sätt har det fungerat.

En kommande lösning blir dock att två av tre statliga myndigheter, Jordbruksverket och Skogsstyrelsen, flyttar ut från centrum till Södra Munksjön.

– Det har funnits diskussioner om att de husen ska göras om till studentlägenheter. De ligger precis vid högskolan så utifrån ett boendeperspektiv är det bingo, säger Sven Rydell.

Domstolsverket sitter dock kvar i sina relativt nya lokaler i centrum.

Teresa Ahola

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.