Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Region Stockholm säljer igen - även Sabbatsberg ska avyttras

Publicerad: 9 juni 2021, 11:14

Region Stockholms fullmäktige beslutade under veckan att sälja ett antal fastigheter, majoriteten av dem vårdfastigheter. Bland annat godkändes försäljningen av S:t Eriks sjukhusområde till Skanska.


Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Under tisdagen beslutade Region Stockholms fullmäktige att sälja Berga Naturbruksgymnasium i Haninge kommun och S:t Eriks sjukhusområde på Kungsholmen i centrala Stockholm. Fastighetsnytt har tidigare rapporterat att sjukhusområdet säljs till Skanska för cirka 1,5 miljarder kronor. Berga Naturbruksgymnasium kommer säljas för 118,9 miljoner kronor till Dille Bolag AB med dotterbolag. 

Region Stockholms fullmäktige beslutade även att initiera försäljning av fastigheten Medicinaren 19 vid Karolinska Huddinge och norra delen av fastigheten Sabbatsberg 16 vid Sabbatsbergs sjukhus. 

– Att vi nu genomför två försäljningar och initierar två till innebär att vi får mer pengar och större fokus att satsa på kärnuppgifterna sjukvård och kollektivtrafik. Det är lokaler som vi inte själva använder eller inte ligger i kärnuppdraget. Vi är tydliga med att Region Stockholm inte ska äga fastigheter som vi inte använder, säger Charlotte Broberg (M), fastighets- och serviceregionråd, i ett pressmeddelande. 

I Medicinaren 19 ryms i dag Hemsö-ägda huset Novum där det bedrivs Life Science-forskning. Nu vill Hemsö utveckla platsen och i samband med det köpa marken huset står på. 

Den norra delen av Sabbatsberg 16 säljs med planen att utveckla nya bostäder på platsen. Tidigare landstingsfullmäktige beslutade under 2017 att fastighetens södra del ska säljas med kravet att den nya ägaren ska bygga en ny vårdbyggnad. 

– Sabbatsberg ligger attraktivt i stan och det är därför mycket glädjande att möjligheter nu ges att utveckla området för bostäder parallellt med vård av högsta kvalitet. Vi ser mycket fram emot fortsatt arbete med försäljningen och är ytterligare ett steg mot att bara äga sjukhusen och byggnaderna som vi faktiskt använder själva. Region Stockholm är inte en hyresvärd, säger Charlotte Broberg (M), i pressmeddelandet. 

Ajda Dzambic

Reporter

ajda.dzambic@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.