Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Rapport: Stark återhämtning efter vaccinet

Publicerad: 17 februari 2021, 15:28

Miljöcertifierade och nyproducerade bostadsfastigheter i bra lägen har riktigt bra förutsättningar att attrahera kapital.

Foto: Mostphotos

JLL:s prognos för fastighetsmarknaden våren 2021 är i överlag positiv. Flera segment står inför en uppgång om vaccineringarna genomförs som planerat.


Ämnen i artikeln:

JLLCoronaviruset

Transaktionsvolymerna inom bostäder, logistik och samhällsfastigheter nådde nästan nya rekordnivåer förra året och avslutade året starkt. JLL spår även ett starkt 2021, framför allt inom dessa tre segment, tack vare överavkastning drivet av både tillgång på kapital och attraktivt yield gap.

– Vaccinet möjliggör en återhämtning för konjunkturen, vilket skapar förutsättningar för ökat intresse för mer riskfyllda tillgångsslag senare under året, säger Niclas Höglund, analyschef på JLL, i en kommentar. 

Läs även: LISTA: De tio största fastighetsaffärerna 2020 

Pandemin och restriktionerna har pressat ned såväl nyuthyrning som transaktionsvolymer för kontor. Men i takt med att vaccinet rullas ut förbättras även de ekonomiska förutsättningarna för kontor, handel och hotell senare under 2021.

Särskilt fokus på bostäder

Vårens JLL Nordic Outlook-rapport fokuserar lite extra på bostadsfastigheter, som djupanalyseras i ett helt kapitel. Slutsatsen är kort förklarat att investerarnas intresse för segmentet består tack vare stabila kassaflöden och attraktivt yield gap, det vill säga skillnaden mellan fastigheternas avkastning och riskfri ränta.

– Tidigare cykler med låg inflation har varit gynnsamma för bostadsfastigheter, vilket kortsiktigt ökar möjligheten för värdetillväxt jämfört med övriga fastighetsslag, säger Niclas Höglund. 

Läs även: Trots pandemin – 2020 starkaste året någonsin 

Investerarnas intresse har även breddats under året. 

– Vi bedömer att miljöcertifierade och nyproducerade bostadsfastigheter i bra lägen framgent har riktigt bra förutsättningar att attrahera kapital.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

JLLCoronaviruset

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.