lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Prognos: Kokhett läge för investeringar

Publicerad: 3 februari 2020, 04:00

Helena Ehrenborg.

Intresset för fastighetsinvesteringar fortsätter att vara urstarkt under 2020 och särskilt två segment lockar till sig mest kapital, visar en ny studie av PwC och ULI.

Ämnen i artikeln:

PWC

Intresset för fastighetsinvesteringar fortsätter att vara urstarkt under 2020 och särskilt två segment lockar till sig mest kapital. Det visar en ny studie gjord av PwC och ULI.

Trots hotet om global recession, handelskrig och politisk oro består intresset för fastighetsbranschen. Det visar en ny europeisk rapport, Emerging Trends in Real Estate, som PwC och Urban Land Institute (ULI) har tagit fram.

– Intresset för fastighetsinvesteringar är fortsatt stort. Det finns gott om kapital och räntorna är låga, säger Helena Ehrenborg, fastighetsspecialist på PwC.

Paris hamnar i topp bland respondenterna i rapporten och det mycket tack vare Grand Paris, Europas största utvecklingsprojekt för transporter, som startades 2017.

– Det är ett jätteprojekt som lockar olika typer av investerare till staden.

Även Berlin, Frankfurt, London, München, Hamburg, Amsterdam och Madrid hamnar bland topp tio. Medan Stockholm, som för två år sedan var nummer åtta på listan, nu har halkat ned till plats 18.

Vad beror det på?

– Många investerare tycker nog att det är dyrt att investera i Sverige. Vi ser att särskilt asiatiskt kapital driver upp priserna, vilket gäller i hela Europa.

Hur ser utsikterna för Sverige ut?

– Investeringsåret har varit fantastiskt. Transaktionsvolymen är stor, det finns kapital som behöver investeras och räntorna är låga. Det gynnar fastighetsbranschen, säger Helena Ehrenborg.

Inga större förändringar väntas på den fronten under 2020.

– Det är svårt att hitta alternativinvesteringar med likartad avkastning just nu.

Populäraste segmenten

Logistikfastigheter lockar fortfarande flest investerare då utbudet inte matchar efterfrågan. Även e-handeln fortsätter att utvecklas, vilket skapar ett behov av lokaler och smidigare leveranser.

Bostäder dominerar dock som segment på tio i topp-listan.

– Sex av tio segment handlar om bostäder. Det är nytt, så har det inte varit tidigare. Det beror antagligen på urbaniseringen och underskottet på bostäder. Folk måste ju ha någonstans att bo.

Hur lönsam investering är bostäder?

– Bostäder ses som en trygg och säker investering. Vakanserna är låga, befolkningen växer och folk flyttar till städerna.

Vilket segment ligger sist?

– Shopping. Många investerare avvaktar att satsa på handeln så länge beteendeförändringarna är svåra att tyda.

Även självprotektionismen inom fastighetsbranschen har börjat krackelera. Allt fler intressenter förväntar sig nämligen extra tjänster, utöver själva ytan.

– Vi på PwC kallar det för “från yta till upplevelse”. Det kommer att skapa fler samarbeten mellan olika aktörer som befinner sig inom samma område och har ett gemensamt intresse av att utveckla en plats.

Vilken är den största utmaningen på sikt?

– Klimatfrågan och hållbarhetsfrågorna. Rent klimatmässigt är den bästa fastigheten den som aldrig byggs. Att bygga nytt är oerhört ansträngande för miljön.

Vad är lösningen?

– Fastighetsbolag behöver klimatkompensera, titta på miljöfrågorna i en större kontext och jobba i samverkan med andra aktörer för att bygga miljöer där människor vill bo, leva och verka, säger Helena Ehrenborg.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev