Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Prisnivån sjönk med 0,2 procent

Publicerad: 11 Mars 2014, 09:51

Inflationstakten i februari uppmättes till -0,2 procent. Det är oförändrat från januari då inflationstakten också var -0,2 procent. Inflationstakten mäts som förändring i konsumentprisindex (KPI) över tolv månader.


Ämnen i artikeln:

KonsumentprisindexSCB

Inflationstakten i februari uppmättes till -0,2 procent. Det är oförändrat från januari då inflationstakten också var -0,2 procent. Inflationstakten mäts som förändring i konsumentprisindex (KPI) över tolv månader. Från januari 2014 till februari 2014 steg KPI med 0,4 procent i genomsnitt, vilket är samma förändring som ifjol. Det framgår av ett pressmeddelande från SCB.

Stiger KPI så innebär det att den allmänna prisnivån i landet har blivit högre och prishöjningarna mellan januari och februari förklaras givetvis av att januarireor avslutats. Således var kläder den största bidragande varukategorin till stigningen, följt av livsmedel, transporttjänster och paketresor.

Sett till perioden februari 2013 till februari 2014 bidrog sänta räntekostnader och lägre elpriser mest till nedgången men den mest motverkande faktorn var höjda hyror.

KPI med fast ränta, det för Riksbanken specialkonstruerade inflationsmåttet, steg med 0,4 procent över de tolv månaderna.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

KonsumentprisindexSCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.