Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

PM Umeå Europeisk kulturhuvudstad

Publicerad: 8 September 2009, 22:00

Umeå utses till Europeisk kulturhuvudstad 2014 Den jury som hade i uppdrag att utse Europas kulturhuvudstad 2014 utfärdade igår i Stockholm sin rekommendation att titeln skulle tilldelas staden Umeå. Den andra svenska staden som ännu kvarstod som kandidat var Lund. Umeå kommer att utses formellt av EU:s ministerråd i maj 2010…


Ämnen i artikeln:

Umeå

Källa: Pressmeddelande Europeiska kommissionen, 2009-09-08

Umeå utses till Europeisk kulturhuvudstad 2014

Den jury som hade i uppdrag att utse Europas kulturhuvudstad 2014 utfärdade igår i Stockholm sin rekommendation att titeln skulle tilldelas staden Umeå. Den andra svenska staden som ännu kvarstod som kandidat var Lund. Umeå kommer att utses formellt av EU:s ministerråd i maj 2010.

– Jag vill gratulera Umeå till titeln. Förberedelsen av ett europeiskt kulturhuvudstadsår är alltid ett långt äventyr med många hinder som Umeå på ett utmärkt sätt lyckats undvika. Detta fina projekt måste nu ledas av ett handlingskraftigt lag och få allt politiskt och ekonomiskt stöd som behövs fram till 2014. Jag önskar Umeå all framgång de förtjänar, säger Ján Figel, Europeiska kommissionens ledamot med ansvar för utbildning, kultur och ungdomsfrågor.

Enligt beslutet om europeiska kulturhuvudstäder ska Lettland och Sverige vara värdar för evenemanget Europeisk kulturhuvudstad 2014. Rekommendationen om den lettiska kulturhuvudstaden för 2014 kommer att utfärdas efter det slutliga urvalet i Riga den 15 september.

Ansökningarna till kulturhuvudstadsåret granskas av en internationell jury som består av tretton medlemmar: sex medlemmar utses av medlemsstaten i fråga och de övriga sju av EU-institutionerna. Medlemmarna har i uppgift att granska ansökningarna i förhållande till de kriterier som fastställs i det ovannämnda beslutet.

Städerna som ansöker om titeln måste utarbeta ett detaljerat kulturprogram som uppfyller tydliga kriterier; dessa rör evenemangets europeiska dimension och ortsmedborgarnas deltagande. Den europeiska dimensionen illustreras med utvalda teman och samarbetet under evenemanget mellan konstnärer och andra verksamma inom kultur från olika länder. Programmet måste dessutom ha en varaktig inverkan och bidra till stadens långsiktiga kulturella, ekonomiska och sociala utveckling.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Umeå

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.