Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

PM JLL

Publicerad: 3 oktober 2011, 20:00

Något mindre transaktionsvolym jämfört med andra kvartalet
Den totala transaktionsvolymen i Sverige under det tredje kvartalet 2011 uppgick till 25,1 miljarder kronor enligt Jones Lang LaSalles bedömning. Detta motsvarar en ökning med 22 procent jämfört med samma period 2010, men samtidigt en marginell minskning jämfört med det andra kvartalet 2011, då den totala transaktionsvolymen uppgick till 29,1 miljarder kronor…


Ämnen i artikeln:

Henderson fastigheterJLL

Källa: Jones Lang LaSalle

Något mindre transaktionsvolym jämfört med andra kvartalet

Den totala transaktionsvolymen i Sverige under det tredje kvartalet 2011 uppgick till 25,1 miljarder kronor enligt Jones Lang LaSalles bedömning. Detta motsvarar en ökning med 22 procent jämfört med samma period 2010, men samtidigt en marginell minskning jämfört med det andra kvartalet 2011, då den totala transaktionsvolymen uppgick till 29,1 miljarder kronor.

Trots att volymerna minskar något jämfört med föregående kvartal gör Jones Lang LaSalle bedömningen att skillnaden till stor del beror på säsongsvariationer, och att den underliggande aktiviteten på marknaden alltså inte har minskat nämnvärt. Årets tredje kvartal omfattar två sommarmånader då aktiviteten på fastighetsmarknaden brukar avta något, men tilläggas bör även att det andra kvartalet i år uppvisade några av de starkaste kvartalssiffror Jones Lang LaSalle  någonsin uppmätt för ett enskilt kvartal. Situationen var identisk för ett år sedan, då det andra kvartalet 2010 uppvisade en mycket stark transaktionsaktivitet med en transaktionsvolym som uppgick till knappt 28,0 miljarder kronor.  Transaktionsvolymen för årets tre första kvartal uppgår till 75,5 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning med 13 procent jämfört med samma period 2010, då transaktionsvolymen var 67,1 miljarder kronor.

Diös genomförde största affären

Största affären under tredje kvartalet var avyttringen av Norrviddenbeståndet, en blandad fastighetsportfölj omfattande 822 000 kvadratmeter, till Diös för 5,8 miljarder kronor. Norrporten har varit aktiva i årets näst största och tredje största transaktion i och med avyttringen av en portfölj med kommersiella fastigheter i främst Linköping till Lilium för 1,4 miljarder kronor samt förvärvet av teknikkonsultbolaget ÅFs nya huvudkontor i Solna från Skanska för 1,1 miljarder kronor.

Även Diligentia har varit aktiva under kvartalet i och med avyttringen av nyutvecklade hotellet Scandic Grand Central i Stockholm till norska KLP för knappt 1,1 miljard kronor, samt avyttringen av fastigheterna Adonis 17 och Munklägret 24 i centrala Stockholm omfattande 14 500 kvadratmeter till PP Pension.

Den största affären avseende detaljhandelsfastigheter under kvartalet var Alectas avyttring av Tuna park i Eskilstuna till tyska Warburg Henderson för 558 miljoner kronor.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Henderson fastigheterJLL

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.