Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Platzer köper portfölj värd 2,8 miljarder

Publicerad: 21 oktober 2016, 05:27

Det förvärvade området i Arendal.

Foto: Platzer.

Platzer Fastigheter köper en fastighetsportfölj värd 2,8 miljarder kronor från Volco Group Real Estate. I portföljen ingår bland annat AB Volvos huvudkontor. Fastigheterna är belägna på Hisingen i Arendal, Torslanda och Säve och bedöms ha ett årligt hyresvärde om 300 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

ArtosaPlatzer FastigheterVolvo

Platzer Fastigheter köper en fastighetsportfölj värd 2,8 miljarder kronor från Volco Group Real Estate. I portföljen ingår bland annat AB Volvos huvudkontor. Fastigheterna är belägna på Hisingen i Arendal, Torslanda och Säve och bedöms ha ett årligt hyresvärde om 300 miljoner kronor. Största hyresgäst i beståndet är bolag inom Volvo-koncernen som hyr knappt 50 procent den uthyrningsbara ytan som totalt uppgår till 338 000 kvadratmeter. Dessutom ingår outvecklad mark i Arendal, Torslanda och Säve.

Bland andra stora hyresgäster i Artosa-portföljen som man valt att kalla den kan DFDS, Plastal, Tibnor och Damco nämnas. Beståndet består till 60 procent av logistikytor och 40 procent av kontor. Det blir Platzers första förvärv av logistikfastigheter och bolaget får därmed ett nytt segment i sin verksamhet.

Förvärvet är huvudsakligen finansierat med bankfinansiering, 1,7 miljarder kronor, och resten finansieras av en nyemission i bolaget där de största ägarna har förbundit sig att teckna sina företrädesrättsandelar. Sammanlagt uppgår de största ägarnas innehav till cirka 53 procent av kapitalet i bolaget. De har dessutom förbundit sig att rösta för emissionen på den extra bolagsstämma som Platzer har kallat till och går av stapeln 14 november. Tillträde till fastigheterna beräknas ske 15 december, enligt ett pressmeddelande från Platzer.

P-G Persson är vd på Platzer. Foto: Platzer.

P-G Persson är vd på Platzer. Foto: Platzer.

– Detta är en strategiskt mycket betydelsefull affär för Platzer Fastigheter. Den ger oss ett bra kassaflöde samt goda möjligheter att bedriva stadsutveckling i områdena Arendal, Torslanda och Säve, sälja byggrätter samt utveckla AB Volvos nuvarande huvudkontor i Torslanda, säger P-G Persson, VD, Platzer Fastigheter.

Volvo kommer under början av 2017 att flytta ur sitt nuvarande huvudkontor, som ingår i portföljen.

Platzers fastighetsvärde vid halvårsskiftet var cirka 10,6 miljarder kronor och allt annat lika blir det således 13,4 miljarder (pro forma) när det aktuella förvärvet är slutfört. Portföljen växer alltså med cirka 26,4 procent.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.