Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Platzer gör jätteaffär med Higab

Publicerad: 24 juni 2021, 14:11

Försäljningen genererar enligt Higab en miljardvinst till Göteborgs Stad

Platzer köper ett fastighetsbestånd värt 1,9 miljarder kronor från Hiqab. Det är Platzers näst största, och Higabs största, affär i historien.


Ämnen i artikeln:

Platzer Fastigheter

Platzer förvärvar tre fastigheter på omfattande 52 800 kvadratmeter till ett underliggande fastighetsvärde om 1 875 miljoner kronor. Alla tre fastigheterna är belägna på Medicinareberget, i nära anslutning till Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 

– Jag är otroligt glad att vi har gjort den här fastighetsaffären, som är den näst största i Platzers historia. Vi förvärvar ett rejält bestånd i ett område i Göteborg med en fantastisk framtidspotential inom segmentet Life Science.  Vi ser fram emot att tillsammans med övriga fastighetsägare och hyresgäster vara med och bidra till att fortsätta utveckla ett område med Europas bästa arbetsplatser inom segmentet Life Science, säger P-G Persson, vd på Platzer, enligt ett pressmeddelande.

Affären genererar enligt Higab en miljardvinst till Göteborgs Stad.

- Platzer är ett lokalt förankrat bolag på fastighetsmarknaden som långsiktigt kan fortsätta att utveckla platsen på Medicinareberget och Life Science-området vid Sahlgrenska. Affären ger Göteborgs Stad en betydande möjlighet att investera i andra för staden viktiga projekt. Exempelvis finns det ett stort behov de kommande åren att reinvestera och nyinvestera i olika anläggningar, inte minst inom idrotts- och kultursektorn. Detta kan ge Higab en bättre möjlighet att klara en framtida efterfrågan på nya fastigheter, säger Per-Henrik Hartmann, vd på Higab.

Tidigare i år godkände kommunfullmäktige en försäljning av de tre fastigheterna, vilket är en del i ärendet att renodla stadens bestånd. Fastigheterna uppges ha stabila verksamheter som hyresgäster, såsom Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen, och är idag i det närmaste fullt uthyrda.

Den första fastigheten är Odontologen. Byggnaden omfattar 31 100 kvm och här finns Folktandvården Västra Götaland och Odontologiska fakulteten vid Göteborgs universitet med en ledande position inom både forskning och utbildning.

Den andra fastigheten är Biotech Center, en tekniskt avancerad anläggning med 9 500 kvadratmeter på nio våningar, som invigdes 2004. Byggnaden är helt anpassad efter bioteknikföretagens speciella behov genom till exempel specialkonstruerade ventilations- och övriga tekniksystem.

Den tredje fastigheten är Hälsovetarbacken, en anrik fastighet från 1909 med 12 200 kvm. Här finns Göteborgs universitet med utbildningsverksamhet inom vårdvetenskap och hälsa.

Förvärvet sker genom bolagsförvärv. Odontologen tillträds den 30 juni 2021 och övriga två fastigheter preliminärt den 30 september 2021.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Platzer Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.