Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Pictet och Brunswicks plan framåt: ”Vi ska bygga vidare på det här”

Publicerad: 15 december 2020, 13:54

Patrik Andersson, vd på Brunwick Real Estate.

Foto: Brunswick

Köparen av DnEX-tryckeriet i Akalla ser stora möjlighetet att växla upp affären kring datacenter i området framöver. Affären innefattar en outnyttjad byggrätt på 12 000 kvadratmeter. ”Men vi har köpt den här fastigheten med de hyresgäster som finns där och ska driva affär genom traditionell förvaltning”, säger Patrik Andersson, partner och vd på Brunswick till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Brunswick Real Estate

Det är ett genom ett nytt joint venture som Brunswick och schweiziska Pictet har köpt fastigheten Vanda 3 på Esbogatan i Akalla av Bonnier Fastigheter för en icke kommunicerad köpesumma. 

Läs även: Brunswick dubblerar förvaltat kapital med ny fond – vd hoppas på ny trend

Förvärvet är det första som Pictet och Brunswick gör i det nya gemensamma partnerskapet för fastighetsinvesteringar, med fokus på långsiktigt hållbara datacenter i Norden. 

Datacenteranvändningen i fastigheten kan komma att öka.

Patrik Andersson, partner och vd på Brunswick säger till Fastighetsnytt att Vanda 3 har köpts med befintliga hyresgäster och att det nya partnerskapet i första hand ska driva affär genom traditionell förvaltning. Det finns redan serverhallar på plats i en del av fastigheten och förutsättningarna för att utveckla det vidare är gynnsamma. 

Köpet innefattar även en outnyttjad byggrätt på 12 000 kvadratmeter.

– Vi ser hela området som väldigt gynnsamt för fortsatt datacenteranvändande. Det här är en fastighet med fins kassaflöden och vi har en plan för att vidareutveckla den den. Datacenteranvändningen i fastigheten kan komma att öka, säger Patrik Andersson till Fastighetsnytt.

Läs även: Sveriges största tryckeri har sålts till nytt joint venture-bolag inriktat på datacenter

Vad gäller Pictets och Brunswicks fortsatta samarbete säger Patrik Andersson att planen framåt är att försöka bygga vidare på det och köpa och potentiellt utveckla fler fastigheter i Norden. 

– Vi är väldigt aktiva på transaktionsmarknaden och ser alltid på nya möjligheter, säger Patrik Andersson.

Alexander Thams, Nordenchef på Pictet, kommenterar affären:

”Vi är mycket glada över att ha genomfört vår första investering i Norden, som är en strategiskt viktig marknad för oss. Pictet har som målsättning att utöka fastighetsportföljen med ytterligare datacenter och att investera upp till 5 miljarder kronor i regionen. Marknaden för datacenter i Norden har stor potential, tack vare tillgång till naturlig nerkylning och ett stabilt affärsklimat. Vi ser fram emot att samarbeta med ett välrenommerat team som Brunswick, som delar vår ambition om att utveckla miljömässigt hållbara fastigheter.”

Köpesumman har inte kommunicerats men klart är att det rör sig om en miljardaffär.

Mer om Vanda 3

Fastigheten byggdes 1990-1993 som tryckeri för DN och Expressen och har ägts av Bonnier

Fastigheter sedan 2011. 

Fortfarande ryms Sveriges största tryckeri i fastigheten, men två av de

ursprungligen fyra presshallarna är numera uthyrda till andra hyresgäster. 

Total uthyrningsbar yta uppgår till ca 62 700 kvadratmeter.

Fastigheten innehåller bland annat simbassäng och hörsal och byggdes för att kunna rymma aktivitet dygnet runt.

 

 

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Brunswick Real Estate

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.