Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Per Ekelund: Fortsatt god marknad 2019

Publicerad: 19 december 2018, 12:17

Per Ekelund är vd för Victoria Park.

Foto: André de Loisted

Transaktionsmarknaden har vaknat till liv under andra halvan av året och det kommer vara en fortsatt stark marknad under nästa år. Det säger Victoria Parks vd Per Ekelund till Fastighetsnytt efter att bolaget köpt fastigheter för 4,7 miljarder kronor från Akelius i årets största fastighetstransaktion.


Ämnen i artikeln:

Victoria Park Fastigheter

– Det känns som att hösten har varit betydligt bättre än våren. Där är mer ute. Jag tror att 2019 kommer bli ungefär som 2018 när det gäller transaktioner, säger Per Ekelund till Fastighetsnytt.

Kommentaren rörande 2019 avser både bostäder och kommersiella fastigheter.

Tidigare under onsdagen framkom det att Victoria Park köpt 2 340 lägenheter från Akelius till ett underliggande fastighetsvärde om 4,7 miljarder kronor. Merparten av lägenheterna, 2 140 stycken, är belägna i Haninge utanför Stockholm och 200 ligger i Mölndal i närheten av Göteborg.

Det handlar enligt Ekelund om lägenheter i miljonprogramsområden där två tredjedelar av beståndet är orenoverat.

– Det är det som gör det blir extra intressant för oss utöver att det är fina områden och välskötta områden så är det ännu lite kvar att jobba med, säger Ekelund.

Snitthyran i beståndet ligger kring 1 300 kronor per kvadratmeter och år. Akelius hyra för renoverade bostäder i Stockholm uppgår till drygt 1 500 kronor per år enligt den senaste delårsrapporten.

Dagens rekordförvärv innebär att Victoria Park redan nått målet om att värdet på fastighetsportföljen ska uppgå till 20 miljarder kronor vid utgången av 2020. Nästa år siktar bolaget på att köpa fastigheter för 250 miljoner kronor i kvartalet – en målsättning som inte ändrats av dagens affär. Siktet är inställt på orter med befolkningstillväxt.

­– Naturligtvis är det extra häftigt att göra det i Sveriges två största städer men annars räcker det med att det är tillväxtstäder. Städer med 100 000 invånare som växer funkar precis lika bra, säger Ekelund.

Akelius har sålt av svenska bostadsfastigheter vid flera tillfällen de senaste åren. I april 2016 såldes ett bestånd i västra Sverige för 5 miljarder kronor till Willhem och för ganska exakt ett år sedan såldes bostadsfastigheter belägna utanför Stockholm till D. Carnegie för 2,5 miljarder kronor.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Victoria Park Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.