Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Pengar från EUs strukturfonder till energieffektivisering

Publicerad: 16 maj 2013, 12:46

EU-kommissionens högkvarter.

Sammanlagt kommer minst en femtedel av pengarna från EUs strukturfonder att investeras i övergången till en koldioxidsnål ekonomi, det vill säga förnybar energi och energieffektivisering.


Ämnen i artikeln:

EUSABO

Sverige liksom övriga EU-länder omfattas av strukturfonderna som är en del av EU:s politik för utveckling av Europas olika regioner.

Regeringen har fattat beslut om att utarbeta förslag till åtta regionala strukturfondsprogram och ett nationellt regionalfondsprogram. 85 procent av medlen kommer att avsättas till åtta regionala program, som omfattar hela Sverige. Resterande 15 procent avsätts för ett nationellt program som ska tas fram i dialog med de som skriver de regionala programmen. Sammanlagt kommer minst en femtedel av pengarna att investeras i övergången till en koldioxidsnål ekonomi, det vill säga förnybar energi och energieffektivisering.

– EU-medlen kommer nu att koncentreras och fokuseras på ett område där EU verkligen kan bidra till en skillnad, i övergången till en grön ekonomi som är långsiktigt hållbar, säger näringsminister Annie Lööf, i ett pressmeddelande.

Enligt EU-kommissionens förslag till strukturfonder 2014-2020 ska 20 procent av regionalfondens pengar öronmärkas för åtgärder för övergången till en koldioxidsnål ekonomi. Inom ramen för det finns möjlighet för Sverige, menar SABO, att stödja energieffektivitet och användning av förnybar energi inom bostadssektorn.

– SABO anser att pengarna bör användas till att finansiera energiåtgärder i bostäder. Åtgärder som inte är företagsekonomiskt lönsamma samt demonstrationsprojekt som gör det möjligt att utveckla befintlig teknik bör prioriteras, säger Kurt Eliasson, vd för SABO, i ett pressmeddelande.
– EU-medel skulle komma väl till pass nu när miljonprogrammet ska renoveras, fortsätter han.

Regeringen avser att under hösten 2013 överlämna förslagen till program till EU-kommissionen för godkännande.
Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Näringsdepartementet, SABO

Ämnen i artikeln:

EUSABO

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.