Transaktioner
Pembrokes Nordenchef i stor intervju: ”Vi tror fortsatt på en långsiktig efterfrågan på centralt belägna kontor”
Publicerad: 18 december 2020, 15:31
Kristin Willerström tog över ansvaret för Pembrokes Nordenverksamhet i somras, mitt i coronaåret 2020.
Foto: Nicklas Thegerström
Kristin Willerström är ny chef för Pembrokes verksamhet i Norden. Fastighetsnytt träfffade henne i samband med att hon tillträdde sin nya tjänst i somras, mitt i pandemiåret 2020.
Ämnen i artikeln:
Pembroke Real Estate– Det senaste halvåret har varit utmanande och turbulent, men också en intressant tid för vår industri. Vi har fortsatt att lägga extra fokus på kontakt och dialog med hyresgästerna för att säkerställa att de har rätt förutsättningar för att kunna driva sina verksamheter på ett säkert och effektivt sätt, säger Kristin Willerström till Fastighetsnytt i september 2020.
Bolaget har genomfört ett flertal åtgärder under pandemin, i exempelvis Mästerhuset har man erbjudit en genomgång med arkitekt för att se över kontoren för en eventuell corona-anpassning när det gäller flöden och högriskområden.
– Sedan har vi också jobbat med den digitala plattformen där vi tidigt via vår hyresgästportal kunnat informera alla om vad vi gör och vad som är viktigt att tänka på när man återkommer till arbetsplatsen. Vi ser nu att det är fler och fler som kommer tillbaka. Vi har även sett över vårt serviceutbud som till exempel cykelservice för de som inte gärna vill åka i kollektivtrafiken. Det gäller att vara lyhörd för förändrade behov.
Efter tio år i London flyttade jag tillbaka till Sverige och Stockholm där jag är född och uppvuxen.
Tillsättningen av Kristin Willerström följer på en större strategisk omflyttning där företrädaren, Akira Shimizu, nu tar ansvar för Pembrokes bestånd i Asien och Stillahavsområdet och för Matthew Knight, tidigare ansvarig för Australien, har flyttlasset gått till London där han är övergripande ansvarig för Pembrokes fastighetsutveckling i Europa. Själv har Kristin Willerström 15 års erfarenhet av branschen. Fastighetsintresset fanns tidigt, från att ha koll på helgens bostadsbilaga blev det mäklararbete i London innan hon riktade in sig mer mot den kommersiella fastighetsmarknaden. Det blev bland annat arbete på Savills i London och efter återkomsten till Sverige blev det AXA Real Estate innan hon gick vidare till Pembroke.
– Efter tio år i London flyttade jag tillbaka till Sverige och Stockholm där jag är född och uppvuxen. Jag har nu varit fyra år på Pembroke, tidigare med ansvar för fastighetsförvaltningen av den nordiska portföljen innan jag tog över som regional director i Norden, säger Kristin Willerström.
Foto: Nicklas Thegerström
Det är svårt att överblicka vad pandemin kommer att få för långsiktiga effekter för fastighetsmarknaden. För Pembroke ligger dock strategin kvar: mixed use i form av kontor, handel och bostäder i centralt belägna lägen.
– Det är för tidigt att dra några slutsatser men vi tror fortsatt på en långsiktig efterfrågan på centralt belägna kontorsfastigheter. Men det kommer att handla om flexibla fastigheter med ett ökat fokus på teknologi samt hälsa och välmående bland medarbetare. Ta exempelvis Mästerhuset, är det små kontorsrum som gäller i morgon kan vi bygga om och är det öppna ytor i övermorgon så löser vi det. Vi använder den senaste teknologin för att skapa så resurseffektiva fastigheter som möjligt, men även för att underlätta kommunikationen med hyresgästerna.
Läs även: Pembroke kammade hem förstaplatsen på hyresgästrankning
Det var i juli 2008 som Pembroke köpte en större portfölj fastigheter i Oslo, Helsingfors och Stockholm och därmed etablerade sig ordentligt på den nordiska marknaden. Och Norden är fortsatt intressant för Pembroke, konstaterar Kristin Willerström och berättar att man därför precis rekryterat inom analys och utveckling. Man tittar kontinuerligt på att utöka beståndet men framför allt ligger fokus på utveckling av befintligt bestånd. I Finland pågår arbetet med att utveckla kvarteret med Nordeas huvudkontorscampus utanför Helsingfors. I Oslo är man precis klara med en totalrenovering av det lokala shoppingcentret i anslutning till Nordeas kontor i Majorstuen.
Foto: Nicklas Thegerström
Nästa steg i Sverige handlar mycket om fastigheten Hästen 21 som ligger granne med nyrenoverade Mästerhuset och NK i hörnet Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan. Planen innefattar totalt 40 000 kvadratmeter av kontor, bostäder och handel. Genom att sammankoppla fastigheterna i kvarteret vill man skapa nya gångstråk. Det gäller att få till den levande staden, menar Kristin Willerström, och tar Smålandstorget som exempel där man lyckats få till ett par nyetableringar där exempelvis restaurangen La Neta öppnar under hösten.
– Det är lite ljusglimtar i alla fall. Smålandstorget är ett bra exempel på tidigare otillgänglighet där vi kan skapa rörelse, öppenhet och ett ökat flöde. För mig som är uppvuxen i Stockholm och gått på dessa gator är det jättekul att få vara med på den här resan, säger Kristin Willerström.