fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Oväntade miljardaffären – JM säljer tilltänkta huvudkontoret när försvaret växer

Publicerad: 24 maj 2022, 12:22

Bydén tar över. Karlbergs strand är en kontorsfastighet om drygt 20.000 kvm ljus BTA, två plan garage och ett aktivt taklandskap med bland annat padelbana och bastu. Nu köper Försvarsmakten fastigheten. Foto: TMRW och Niklas Englund/Försvarsmakten

JM har tecknat avtal med Fortifikationsverket om försäljning av kontorsprojektet K1 Karlbergs Strand i Solna. Affären uppgår till 2,4 miljarder. Fastigheten kommer därmed inte vara aktuell som JM:s huvudkontor längre.

Ämnen i artikeln:

JMSolna

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Fastigheten är under uppförande, med planerat tillträde under det första kvartalet 2025 då den beräknas vara färdigställd. 

I och med att Fortifikationsverket tar över hela fastigheten (Nytomta 3) så är den alltså inte längre aktuellt som nytt huvudkontor åt JM.

– Det kanske var en något oväntad affär för många av våra medarbetare, medger Simon Backe, regionchef JM Fastighetsutveckling Stockholm, när Fastighetsnytt frågar. 

Byggjätten har tidigare kommunicerat sina planer på att använda 50 procent av husets yta till sitt eget huvudkontor. Men förutsättningarna för att genomföra affären var att Fortifikationsverket fick hela huset.

Läs mer: ”2030 ska vi spegla mångfalden i samhället” - Så jobbar JM för att hitta nya medarbetare 

Var ska ni ha ert tilltänkta huvudkontor nu?
– Det får vi se. Det jobbar vi på. Vi kan sitta kvar här i Frösunda ett tag till då det återstår ganska lång tid på det nuvarande avtalet. Men frågan hur vi ska göra framåt är egentligen något för koncernledningen att svara på. 

Enligt Simon Backe var det Fortifikationsveket som kontaktade JM och expansion har att göra med det förändrade omvärldsläget med Rysslands invasion av Ukraina. 

Sedan tidigare bedriver Försvarsmakten verksamhet i Fortifikationsverkets fastigheter på Karlbergsområdet – strax öster om den nya fastigheten. 

Karlbergs slott, med anor från 1630-talet, ligger strax öster om kontorshuset K1 – som Fortifikationsverket nu köper för 2,4 miljarder kronor. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

Fortifikationsverkets generaldirektör Maria Bredberg Pettersson i en kommentar: 

– Efter regeringsbeslut har vi möjlighet att erbjuda bra förutsättningar för Försvarsmaktens verksamhet i Stockholmsområdet. Förvärvet innebär moderna, flexibla och yteffektiva lokaler som kan anpassas efter Försvarsmaktens behov. 

Läs mer: Klart för start av JM:s nya huvudkontor 

Fastighetens exteriör och interiör är signerad Wingårdhs. 

Affären är villkorad ett regeringsbeslut – likvid erhålls vid tillträde.

Militärhögskolan i Karlberg

• I dag finns 392 tillgängliga platser för kadetter inom slottsområdet på Karlberg. Nu planeras det för 150 nya platser för kadetter och det finns även behov av 100 nya kontorsplatser för skolans administration.

• Ambitionen är att Militärhögskolan framöver ska kunna husera drygt 500 kadetter på kadettutbildningen vid Karlberg.
Källa: fortifikationsverket.se

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev