fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Oro för kinesisk fastighetskris

Publicerad: 14 augusti 2023, 10:12

Foto: TT

Det skakar i Kinas fastighetssektor på måndagen efter flera sektornyheter, vilket pressade landets börser. Oron smittar även av sig till råvarubörsen med sjunkande basmetallspriser som följd.

Ämnen i artikeln:

SvepetInflation

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


Fastighetsbolaget Country Garden såg sin aktie rasa över 15 procent efter att ha vinstvarnat och en miljardförlust väntas i det första halvåret. Därutöver vill bolaget förlänga obligationslån, enligt Bloombergs källor. Country Garden har också missat kupongbetalningar på obligationslånen.

Enligt South China Morning Post har även två klienter hos den kinesiska kapitalförvaltaren Zhongrong International sagt att förvaltaren senarelagt betalningar från förfallna investeringsprodukter och därutöver har det rapporterats om att bolagets större aktieägare haft likviditetsproblem.

Aktieägaren är en annan kapitalförvaltare med namnet Zhongzhi Enterprise och bolaget beskrivs av South China Morning Post som en finansiell gigant i Kina. Zhongzi äger en tredjedel av Zhongrong. Det spekulerades i förra veckan att de försenade betalningarna var relaterade till likviditetsproblemen hos just Zhongzhi.

Vidare uppges det att den kinesiska regeringen har skapat en arbetsgrupp kopplad till Zhongzhi efter Zhongrongs missade betalningar på flera högavkastande investeringsprodukter med syftet att utvärdera riskerna, enligt Bloombergs källor. Arbetsgruppen skapades förra månaden.

Närmare hälften av de likvida medel som Zhongrong skakat fram har slussats vidare till Zhongzhi, säger källorna.

Arbetsgruppen skapades av den nationella finansöversynsmyndigheten National Financial Regulatory Administration. Myndigheten har lagt fram krav på Zhongrong att rapportera om sina planer för framtida betalningar och tillgängliga tillgångar som kan säljas för att lösa bristen på likviditet.

Enligt Bloomberg understryker skapandet av arbetsgruppen den oro som regeringstjänstemän känner angående situationen för Zhongzhi. Händelseutvecklingen visar vidare situationen för industrin för truster, en fond eller bolag som håller tillgångar för en person eller organisation, som uppgår till 2.900 miljarder dollar. Zhongrong är en sådan trust.

Enligt nyhetsbyrån har de så kallade trusterna missat betalningar på tiotals miljarder dollar på investeringsprodukter kopplade till fastighetsutvecklare.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev