Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Omtvistad privatvärd säljer hyreshus i Solna till dansk pensionsjätte

Publicerad: 2 juli 2021, 15:03

Ägarbyte väntar i Jungfrudansen, Solna.

Foto: Wikipedia

Fastighetsmagnaten Lars Edman säljer efter drygt tjugo år hela sitt bestånd i Solna till danska pensionsbolaget PFA Bostad och lämnar därmed förorten för att satsa på fastigheter innanför tullarna i Stockholm i stället.


Ämnen i artikeln:

SolnaHyresgästföreningen

Privata hyresvärden Lars Edman, tidigare storägare i Solna, Sundbyberg och Lidingö, har sålt fastigheter för cirka fyra miljarder kronor på tre år och säljer nu även sina sista hus i Huvudsta, Solna. 

Köparen är Danmarks största kommersiella pensionsbolag, PFA, som fortsätter sin köpräd i Sverige. 

– Vi är glada över att kunna slutföra vår andra bostadsaffär inom bara en månad. Detta visar vårt engagemang för vår strategi och vår verkställande kraft, kommenterar bolagets nordiska fastighetschef Mikael Fogemann.

Förra månaden köpte pensionsbolaget 365 hyresrätter i Karlstad och nu köper man 257 hyresrätter i Huvudsta, Solna. Ambitionen är att fortsätta investera i befintliga hyresrätter i utvalda tillväxtregioner. 

– Syftet är att bygga en portfölj med minst 500 lägenheter i varje kluster för att säkerställa en effektiv förvaltning av portföljen och dra nytta av stordriftsfördelar.

Läs även: Byggjättar investerar i Solnas största projekt

Förvaltare i Huvudsta blir Obligo, en nordisk investeringsförvaltare som hade 6,2 miljarder kronor i förvaltade fastighetstillgångar 2020, varav cirka 85 procent i Sverige. Prognosen framåt är att bostadsområdets attraktionskraft kommer att öka kraftigt när kollektivtrafiken utökas. 

Tango Capital Markets, rådgivare till PFA Bostad, är nöjda med att ha bidragit till pensionsbolagets etablering i Sverige. 

– Affären visar tydligt hur attraktiv den svenska bostadsmarknaden är och att det utländska intresset för den svenska fastighetsmarknaden består, kommenterar bolagets grundare Joachim Pelles.

Läs även: Castellum satsar på Solnakontor – genomför två storaffärer

Den uthyrningsbara ytan på de två fastigheterna i Huvudsta, Rödbetan 1 och 2, uppgår till 22 000 kvadratmeter fördelat på 257 hyreslägenheter. Lars Edman köpte fastigheterna 2004 trots hård kritik och stora protester från hyresgästerna, inte minst då han utsetts till Sveriges sämsta hyresvärd, rapporterade bland annat Dagens Nyheter. Även kommunen var emot uppköpet, men då tjänstemännen missade att skicka in sin överklagan i tid så stoppades affären aldrig. Lars Edman äger även fastigheten på Östermalm där Paolo Roberto greps för sexköp vid en polisrazzia förra året, som han till Hem & Hyra sa sig hyra ut till City Apartment. 

De senaste åren har Lars Edman ökat sitt innehav i centrala Stockholm, bland annat i Hagastaden och Odenplan. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SolnaHyresgästföreningen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.