söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Ola Serneke: ”Stor osäkerhet just nu”

Publicerad: 25 mars 2020, 12:21

Ola Serneke Foto: Serneke

Amerikanska Oaktree pausar sitt köp av Karlatornet på grund av coronakrisen. ”Det råder stor osäkerhet. Men vår plan är att leverera ett Karlatorn till Göteborg”, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group, till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

KarlastadenOla SernekeKarlatornetCoronavirusetGöteborg

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


I veckan skulle försäljningen av Nordens högsta hus, Karlatornet, genomföras. Men nu ryggar köparen, amerikanska Oaktree, då coronapaniken slagit hårt mot ekonomin i USA. 

– Det råder stor osäkerhet just nu. Men vår plan är att leverera ett Karlatorn till Lindholmen och Göteborg. Vi, och vår tilltänkta partner, tror fortfarande på projektets styrka och potential, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group, till Fastighetsnytt. 

Kan det bli aktuellt med en ny köpare efter krisen?

– Vi hoppas fortsatt på att genomföra vår överenskommelse med Oaktree. Men skulle det inte bli så ser vi andra möjligheter. Fördelen är att vi nu har helt färdiga avtal klara, samt även en tilltänkt bank framme.

Hur länge pausas byggplanerna?

– Det kan vi inte svara på. Det beror helt på pandemin och hur marknaderna återhämtar sig. Utvecklingen ser ut att gå åt rätt håll och USA kanske öppnar upp i mitten på april igen.

Läs även: Karlatornets köpare får kalla fötter

Förhoppningen är att aktiviteten på byggplatsen kan återupptas så snart som möjligt. Det är inte första gången som projektet drabbas av förseningar, men trots det uppges bostadsköparna bibehålla sitt lugn. 

– Vi vet att den stora majoriteten av köparna står bakom oss i vårt arbete att skapa ett unikt boende och väldigt gärna vill bo i Karlatornet. Vi gör så klart allt vi kan för att leverera enligt vår tidplan. 

Hur borde bostadsköparna resonera mitt i krisen? 

– Vi rår inte över pandemin och vet inte vilka de eventuella konsekvenserna blir för dem som köpt en bostad i Karlatornet. Men vi har en tät dialog och uppdaterar köparna kring vad som händer.

I januari sa Ola Serneke att försäljningen av Karlatornet skulle ge bolaget kraftigt ökad likviditet för ytterligare projekt. Nu när planerna välts omkull, består ändå lugnet. 

– Vi omsätter cirka 7 miljarder kronor, har flera hundra projekt runtom i landet och en orderbok på cirka 9 miljarder, så i det perspektivet är belastningen kortsiktig. 

Hur drabbas de övriga projekten i Karlastaden?

– Vi kommer starta andra projekt i området under året, bland annat ett till Hemsö. Vår mark blir däremot värd mer om vi har ett Karlatorn på plats.

Vilka andra projekt påverkas av coronakrisen?

– Vi har i dagsläget ingen större påverkan i våra övriga produktioner. Vi är dock medvetna om att läget kan förändras snabbt, så vi jobbar proaktivt med kommunikation och med att säkra resurser och leveranser.

För övrigt väntar ett tufft år i sviterna av coronakrisen. 

– Pandemin kommer att ha stark påverkan på oss under 2020. Vi tror samtidigt att återhämtningen nästa år går snabbare än vad analytiker sagt, då det underliggande behovet kvarstår. 

Vi har i dagsläget ingen större påverkan i våra övriga produktioner.

Förutsatt att återhämtningen och tilltron på marknaderna avancerar, tillägger han.

– Det är viktigt att bond-sidan kommer i gång igen och att större investeringar på infrastruktur, samt statliga och kommunala byggnader, inte stoppas. 

Hur mycket hjälp har ni haft av regeringens krispaket?

– Stödet innebär att våra anställda som är sjuka eller hemma med vård av sjukt barn inte kostar oss något, vilket är oerhört bra då sjukfrånvaron är högre än vanligt. Vi får även stöd för korttidspermitteringar. 

Vad saknas i krispaketet? 

– Lån direkt via staten, där vi slipper gå via en bank. Staten borde låna pengar till verksamheter precis som man gör i Norge. Bankerna har ju kapital, men vill självklart inte ta risk.

Han är övertygad att statliga lån skulle kunna rädda många konkurshotade bolag i Sverige. Finansminister Magdalena Andersson meddelade tidigare i veckan att fler krisåtgärder är på gång, men kommenterar i dagsläget inga enskilda förslag. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev