Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Ökad transaktionsaktivitet i Umeå

Publicerad: 10 september 2015, 14:30

I fjol var Umeå tillsammans med Riga arrangör för Kulturhuvudstadsåret. Arrangemanget fick en del kritik om att utbudet var för smalt men sammantaget blev det en succé med ökad turism och ökat engagemang bland invånarna. I samband med arrangemanget var såväl infrastruktur och kulturbyggnader tvungen att förbättras och uppföras. Fokus nu ligger på att bevara och fortsätta utveckla de positiva effekterna av fjolåret.


Ämnen i artikeln:

SvefaUmeåFastighetsmarknaden i norra Sverige

Ortsanalys: Umeå

I fjol var Umeå tillsammans med Riga arrangör för Kulturhuvudstadsåret. Arrangemanget fick en del kritik om att utbudet var för smalt men sammantaget blev det en succé med ökad turism och ökat engagemang bland invånarna. I samband med arrangemanget var såväl infrastruktur och kulturbyggnader tvungen att förbättras och uppföras. Fokus nu ligger på att bevara och fortsätta utveckla de positiva effekterna av fjolåret.

För fastighetsmarknaden innebär det en fortsatt hög takt av nyproduktion, framförallt bostäder men även kontor och handel.

Lindbäcks bygg uppför 280 studentbostäder vid universitet åt Studenthus vilket beräknas stå klart för inflytt underhöstterminen 2016. Umeå kommun har inlett arbetet med att möjliggöra en byggnation av ett höghus om 42 meter med 13 våningar i centrala Umeå. Kommunen har också tecknat avtal med fyra bostadsföretag om mark i Tomtebo för att uppföra cirka 470 lägenheter varav 350 stycken ska vara hyresrätter. Intresset för nyproduktion i Umeå är stort och hela 20 aktörer lämnade in önskemål om marktilldelning.

Under mars 2016 slår Ikea upp portarna till ett nytt varuhus på Söderslätt i Umeå. I direkt anslutning till varuhuset öppnas också Ikea ett shoppingcenter omfattande cirka 35 000 kvadratmeter fördelat på cirka 90 butiker, restauranger och kaféer. Denna nyetablering bedöms rita om kartan för handeln i Umeå och hela Norrland. Idag är Ersboda den största externhandelsplatsen och har gjort klart med ytterligare nyetableringar där bland annat XXL öppna till våren. Långsiktigt bedöms dock konkurrens uppstå mellan Ersboda och det nya handelsområdet på Söderslätt även om handeln till viss del kompletterar varandra. Nyetableringen bedöms också få effekt på handeln i Sundsvall och Birsta då kunder till Ikea som är bosatta i Örnsköldsvik och norrut förutsätts handla i Umeå istället.

Transaktionsaktiviteten i Umeå har under det senaste året varit hög. Norska Obligo har tidigare varit stora delägare av bostadsfastigheter i staden. Tillsammans med Lerstenen ägde man två bostadsportföljer om cirka 630 respektive 800 lägenheter. Den förstnämnda såldes under sommaren till tyska Patrizia varefter Lerstenen i en snabb följdaffär tog över hela beståndet. Den andra portföljen, även denna med Lerstenen som minoritetsägare, såldes som en del av storaffär om 9,5 miljarder till amerikanska Blackstone.

Även på den kommersiella sidan har en del större affärer genomförs under senare tid. Under sommaren har Citycon avyttrat handelsplatsen Strömpilen till Niam. Strömpilen är en handelsplats belägen cirka fem kilometer från Umeå centrum. Totalt omfattar det cirka 27 000 kvadratmeter med ankarhyresgäster såsom Ica Maxi, Systembolaget och Apoteket Hjärtan. Köpeskillingen var 39 miljoner euro, cirka 362 miljoner vid dåvarande växelkurs.

Den lokalt starka fastighetsägaren Balticgruppen har förutom projekt också utökat samarbeten med externa parter. Först ut var ett samarbete med Wallenberg Foundations AB genom ett hälftenägt bolag för fastighetsförvaltning och utveckling. I affären går Balticgruppen in med färdigutvecklade centralt belägna fastigheter, bland annat Konstnärligt Campus. Affären frigör kapital som Balticgruppen kan fortsätta att investera i Umeå. I september tillkännagavs att Balticgruppen tillsammans med HH Fastigheter AB, hotellentreprenören Hilding Holmqvists fastighetsbolag, gemensamt förvärvar den centralt belägna kontorsfastigheten Odin 3. Säljare var Swedbank som i samband med affären tecknar ett femårigt hyresavtal på hela fastigheten som totalt omfattar cirka 3 400 kvadratmeter kontorsytor. Utöver ovanstående affärer har NP3 varit offensiva på förvärvsfronten med ett flertal köp av framförallt externhandelsfastigheter. Omsättningen på transaktionsmarknaden i Umeå under senaste året har varit klart högre än vad vi är vana att se och transaktionerna indikerar att avkastningskraven idag är lägre än bara för ett halvår sedan.

Makrosiffror såsom befolkningsutveckling och sysselsättning ser starka ut i Umeå vilket i kombination med omvärdsfaktorer och den underliggande efterfrågan på fastighetsmarknaden gör att den sammantagna bilden av fastighetsmarknaden i Umeå ser ljus ut framöver.

Andreas Rutström

Rickard Hellström
Fastighetsvärderare
NAI Svefa

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.