måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Obos kliver in i nya proptechkoncernen

Publicerad: 13 april 2022, 12:18

Marianne Gjertsen Ebbesen, Obos representant i Odevos styrelse, Daniel Larsson, vd Odevo, och Ingunn Andersen Randa, koncerndirektör och ansvarig för Obos aktieinvesteringar. Foto: Odevo

Det norska bostadsbolaget säljer sin andel i SBC och går in i den nylanserade gruppen Odevo som även finns i Finland och Storbritannien. Ambitionen är att utmana branschen inom proptech internationellt.

Ämnen i artikeln:

OBOSProptech

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Investeringen ger oss en möjlighet att följa trender och utvecklingen av förvaltningstjänster internationellt, kommenterar Ingunn Andersen Randa, koncerndirektör och ansvarig för Obos aktieinvesteringar.

Obos har sedan 2019 ägt cirka 40 procent av Sveriges bostadsrättscentrum, SBC, men väljer nu att sälja sin andel till Odevo och i stället övergå till ett ägarskap i Odevo-koncernen. 

– De kan branschen mycket väl och vi hoppas kunna ta del av deras erfarenhet för att utveckla våra nya verksamhetsområden inom exempelvis finansiella tjänster, säger Daniel Larsson, vd på Odevo. 

Läs även: Proptech redo för nästa steg – ”Marknaden har mognat”

Transaktionen innebär att SBC blir helägt av Odevo, som bland annat erbjuder sina kunder marknadsledande sparränta på överlikviditet.

– Vi utforskar nya områden. De finansiella flödena kopplade till fastigheterna är enorma och som förvaltare av dessa kan vi skapa stora värden för kunderna genom exempelvis inlåning och utlåning. Försäkringar är ett annat intressant område att titta närmare på, säger Larsson.

Läs även: Obos säljer WTC-fastighet till nya Trappan som siktar mot börsen 

Odevo har under drygt 15 års tid utvecklat en egen plattform med fastighetssystem, ekonomisystem, ärende-, dokument- och avtalshantering och annat. 

Sedan tidigare ingår Nabo och brittiska Rendall & Rittner i bolaget. I mars anslöt sig också brittiska Premier Estates och finska MTR och STIO vilket gör Finland till Odevos tredje marknad. 

Mer om Odevo

Fundamentet till koncernen skapades 2019 genom bildandet av Nabo och förvärvet av SBC. Består i dag av runt 1 500 medarbetare och omsätter drygt 1,5 miljarder kronor. Den genomsnittliga tillväxten mellan 2019 och 2021 var 135 procent per år, varav cirka 15 procent utgjorde organisk tillväxt under 2021. Odevo planerar att fortsätta växa kraftigt genom både organisk tillväxt och att fler bolag ansluter sig både inom Europa, men också på andra kontinenter. Fidelio Capital är huvudägare i Odevo. 

 

Källa: Odevo

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev