Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Nyfosas nya vd rivstartar med köp: “Vi måste fortsätta växa”

Publicerad: 2 november 2020, 15:41

Stina Lindh Hök är ny vd på Nyfosa sedan en vecka tillbaka. Foto: Nyfosa

Förra veckan tillträdde Stina Lindh Hök som vd på Nyfosa. Nu har hon precis avklarat sin första affär i den nya rollen. ”Portföljen genererar väldigt bra avkastning”, säger hon till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

Nyfosa FastigheterMotala

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Bara en vecka efter sin tid på vd-stolen meddelar Nyfosas nya vd Stina Lindh Hök att bolaget köper sju handelsfastigheter i Bråstorp, Motala. 

– Vi handlar för 175 miljoner kronor, så det är ingen stor affär för oss. Men portföljen genererar väldigt bra avkastning och ger oss ett positivt kassaflöde.

Läs även: Nyfosa handlar igen – köper sju handelsfastigheter

Hon beskriver Bråstorp som en liten, men välfungerande, handelsplats som fokuserar på lågpris- och dagligvaruhandeln. Två segment som enligt henne var starka redan före coronapandemin, varav detta ses som en långsiktig placering. 

Fortsatt tillväxt väntar

Nyfosa kännetecknas för sina stora drag med opportunistiska inslag och utmärker sig ofta genom att förvärva spretiga portföljer i olika segment.

– Det är något som aktörer med snäva strategier inte kan göra. Få vill exempelvis förvärva handel i dag och man kan därmed få bättre avkastning i det segmentet. Men det är långt ifrån all handel som går bra så det är viktigt att göra sin analys väl, säger Stina Lindh Hök. 

Hon har stora skor att fylla efter företrädaren Jens Engwall, som har varit vd på Nyfosa sedan avknoppningen från Hemfosa hösten 2018. Det senaste året har bolaget ökat sitt fastighetsbestånd med minst 50 procent och äger numera 343 fastigheter till ett värde av cirka 28,6 miljarder kronor. 

Läs även: Nyfosa fokuserar på kassaflöde

Hur känns det?

– Jag har jobbat på Nyfosa så länge att det inte är någon skillnad för mig mer än att jag leder verksamheten nu. Men jag är taggad. Vi måste fortsätta växa. Målet är att öka det årliga kassaflödet med 10 procent per aktie över tid, och föreslå utdelning för första gången nästa år.

Jens Engwall lyckades öka kassaflödet med 40 procent, men det var utan utdelning påpekar efterträdaren. 

Säljer delar av Estea-portföljen

Nyfosas portfölj består huvudsakligen av kontor, logistik, handel och lager i tillväxtkommuner. Men bara för två veckor sedan köptes även hyresbostäder, skolor, vårdcentraler, kontor, lager och logistik av Estea. 

– Vi har som sagt inga problem med att ha en diversifierad portfölj, tvärtom, det sprider risker. Estea-portföljen är väldigt spretig, men innehåller väldigt bra tillgångar, även bostäder, säger Stina Lindh Hök. 

Just bostäder är däremot inget som bolaget satsar långsiktigt på eftersom det ger lägre avkastning. 

– Vi kommer med stor sannolikhet att sälja den delen på sikt. 

Hur kommer det sig att ni ökar transaktionstakten mitt i coronakrisen?

– Jag ser inga aktörer som avvaktar just nu. Tvärtom. Det är en enorm efterfrågan på fastigheter. Ingen av de noterade bolagen vill sälja, utan man vill bara växa. 

Kapitalet flödar i fastighetssektorn, fortsätter Stina Lindh Hök. 

– De flesta hyresgästerna har också klarat sig förvånansvärt bra, bortsett från ett fåtal segment. Vi har så här långt bara haft en marginell påverkan på våra kassaflöden.

Har ni nyttjat de statliga stöden? 

– Ja, men det handlar om någon miljon och vi vet ännu inte hur mycket stöd vi kommer erhålla och tilldela de drabbade hyresgästerna. 

Mer om Stina Lindh Hök

Ålder: 47 år.

Bor: Saltjö-Boo.

Familj: Man och tre barn.

Utbildning: Civilingenjör från KTH. 

Karriär: Operativ chef på Nyfosa. Har även jobbat på Hemfosa, Atrium Ljungberg, Leimdörfer och Fabege.

Intressen: Ridning.

Nyfosas senaste affärer

• I november köptes en portfölj med sju handelsfastigheter till ett värde av 175 miljoner kronor i Bråstorp, Motala. 

• I oktober köptes hyresbostäder, skolor, vårdcentraler, kontor och lager/logistik för 2,5 miljarder av Estea.

• I september köptes lager-, industri- och grossistlokaler av Galjaden Fastigheter för 1,1 miljarder kronor i svenska tillväxtkommuner. 

• I september såldes en logistikportfölj för 2,1 miljarder kronor. 

• I juni köptes kontor för 4,9 miljarder kronor av SBB.

• I juli såldes kontors- och lagerlokaler i Mölndal till Regio för cirka en miljard kronor.

 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev