torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Ny trädgårdsstad växer fram i Växjö

Publicerad: 12 november 2021, 13:22

Anna Tenje, (M) kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Växjö. Foto: Växjö kommun

Obos och Teleborgs Ängar köper tillsammans mark i Växjö för att bygga en trädgårdsstad, med blandade upplåtelseformer, i den nya stadsdelen Södra Vikaholm som får ett stort antal nya bostäder.

Ämnen i artikeln:

OBOSVäxjö

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Marken har förvärvats genom ett joint-venture där bolagen bildar ett gemensamt markbolag, Dänningelanda Holding, för utvecklingen av det aktuella området som motsvarar 50 hektar. 

– Det är en stor och viktig satsning för oss. Växjö är en dynamisk och växande stad och vi ser väldigt mycket fram emot att skapa en stadsdel för människor i olika skeenden av livet, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige, i ett pressmeddelande. 

Vikaholm, Västra Vikaholm och Södra Vikaholm är beläget söder om centrala Växjö och Teleborg, med goda möjligheter för ett stort antal nya bostäder under de kommande åren. I Vikaholm har tusen bostäder redan färdigställts av Obos, Gbj bygg och Teleborgs Ängar. 

Med det nya markköpet i Södra Vikaholm är den gemensamma ambitionen att skapa en attraktiv trädgårdsstad för olika målgrupper med både villor, radhus och flerfamiljshus.

– Vi bygger hållbart och industriellt i trä med naturliga mötesplatser för ett särskilt fokus på social hållbarhet, säger Henriksson.

Richard Coucher, ordförande i styrelsen för Teleborgs Ängar, säger att det råder stor efterfrågan på villatomter. 

– Det kommer att bli en viktig del av erbjudandet tillsammans med den blandade bebyggelse vi skapar tillsammans med Obos. 

Ambitionen är att inleda detaljplanearbetet så fort kommunens nya översiktsplan blir klar. 

– Växjö växer och det är glädjande att se hur planeringen av det här nya området tar form, där både kommun och entreprenörer tänker långsiktigt för att möta dagens och framtidens invånare, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Mer om den nya stadsdelen Södra Vikaholm

• Söder om centrala Växjö och Teleborg. 

• Kommunikationerna till Södra Vikaholm kommer bli goda där man når centrum med stadsbussen på några minuter med säkra cykelvägar till bland annat det närbelägna Linnéuniversitet. 

• Ett stenkast från stadsdelen ligger Södra Bergundasjön och det finns även gott om strövområden för rekreation i direkt anslutning till Vikaholm.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev