Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Ny statistik: Norrland överraskar med kraftig ökning av transaktioner

Publicerad: 13 november 2020, 11:58

Antalet transaktioner i Norrland har ökat med hela 31 procent jämfört med Q3 2019.

Foto: Syda Productions/Mostphotos

Trots pandemiutbrottet är det fortsatt högt tempo på den svenska transaktionsmarknaden och norra Sverige tar ett jättekliv framåt. Det visar statistik från fastighetsinformations- och analysföretaget Datscha.


Ämnen i artikeln:

DatschaCoronavirusetFinland

Storstäderna hamnar som vanligt i topp. Storstockholm ligger högst upp med en transaktionsvolym på 48 miljarder kronor under årets nio första månader, även om det är en minskning med 11 procent jämfört med 2019, enligt purfärska siffror från Datscha. 

Läs även: Historiskt höga transaktionsnivåer trots pandemin

Sett till Sveriges landsdelar är det däremot Norrland som överraskar och visar på en ökning med hela 31 procent jämfört med 2019. Transaktioner för närmare 11 miljarder har genomförts i norra Sverige i år.

En stor affär ägde bland annat rum i juni när Magnolia Bostad sålde första etappen av Norra Kajen i Sundsvall till Heimstaden Bostad. Bygget omfattar utveckling av cirka 360 bostäder. 

– Bolaget bedömer att fastighetsvärdet uppgår till cirka 670 miljoner kronor vid färdigställandet, säger Kristina Andersson, analyschef på Datscha, i en kommentar. 

Läs även: Norden har fler internationella investerare att vänta i spåren av corona 

Under Q1–Q3 var den totala transaktionsvolymen för kommersiella fastigheter 138,5 miljarder kronor, vilket är en ökning med två procent jämfört med rekordåret 2019. Även intresset från utländska investerare är fortsatt starkt, där bland annat amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone gjort affärer för över 5 miljarder under perioden.

Restriktioner slår hårt mot Finland

Betydligt dystrare siffror kan däremot avläsas på den finska fastighetsmarknaden för samma period, med en transaktionsvolym på cirka 40 miljarder kronor, vilket är en minskning med 19 procent jämfört med 2019. 

– Transaktionstempot slutade på totalt 119 affärer som är den lägsta noteringen på sju år. Finland har haft hårda restriktioner för att förhindra smittspridning av coronan och det har troligen påverkat fastighetsmarknaden i högre grad än i Sverige, säger Kristina Andersson.

Finlands ekonomiska tillväxt under fjärde kvartalet kommer att falla ned mot noll efter återhämtningen på 3,4 procent under tredje kvartalet. Det visar en ny prognos från Finlands centralbank. Covid-19 slår hårt mot framför allt den privata tjänstesektorn som står för ungefär hälften av landets bruttonationalprodukt.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

DatschaCoronavirusetFinland

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.