Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Ny rapport: ”Utbredd pessimism - viktigt att vara på tårna”

Publicerad: 5 maj 2020, 13:38

Annika Edström är Head of What’s Next på rådgivaren Cushman & Wakefield.

Montage: Mostphotos / Cushman & Wakefield

Förutsättningarna på den svenska fastighetsmarknaden har svängt kraftigt sedan virusutbrottet. ”Som investerare är det viktigt att vara på tårna”, säger Annika Edström, Head of What’s Next på Cushman & Wakefield, i en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetCushman & Wakefield

En utbredd pessimism ses främst inom handels-, kontors- och industrifastigheter, där efterfrågan har sjunkit sedan i mars. 

– Som investerare är det viktigt att vara på tårna för att säkerställa hyresintäkter och bra affärer på sikt, säger Annika Edström, Head of What’s Next på Cushman & Wakefield i Sverige, i en kommentar. 

Men allt är inte mörker. I rapporten, Property Investor Confidence Index, står det också att nya affärsmöjligheter har uppstått i kölvattnet av krisen. Många investerare, cirka 40 procent, planerar därför att utöka sin portfölj i närtid, medan 62 procent utvärderar nya affärer. 

De starkaste segmenten

Trots en generellt sett negativ prisutveckling väntas vissa segment klara sig bättre än andra. Samhälls-, bostads- och logistikfastigheter nämns exempelvis som attraktiva tillgångar i närtid. 

Många investerare tror även att den tvärbromsade transaktionsfesten kan återupptas redan nästa år. 

 – Svårigheten i att bedöma risk resulterar i en mer avvaktande inställning, men vi ser att flera smala transaktionsprocesser genererar ett starkt intresse, säger Kristoffer Sandberg, Head of Capital Markets på Cushman & Wakefield, i ett uttalande. 

Svårigheten i att bedöma risk resulterar i en mer avvaktande inställning.

Fastighetsägarnas hantering av hyresrabatter är en annan högaktuell fråga. De flesta konverterar kvartalsbetalning av hyran till månadsbetalningar (75 procent) och dryga hälften (63 procent) ger sina hyresgäster temporära rabatter, enligt rapporten. 

– Hyresgästerna måste förstå att fastighetsägarna i sak har rätt i sina krav på inbetalning av hyror, men fastighetsägarna behöver i sin tur ha förståelse för att en vakant lokal i dagens marknad kan stå tom under överskådlig framtid, säger Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory på Cushman & Wakefield, i ett uttalande. 

Läs även: ”Världen är i snabb takt på väg in i en global recession” 

Elvinsson är därför övertygad om att hyresrabatter och andra insatser gynnar samtliga parter i slutändan. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.