Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Ny rapport: Stor efterfrågan på fastigheter med säkra kassaflöden

Publicerad: 5 oktober 2020, 12:52

Foto: Savills

Transaktionsmarknaden för fastigheter håller uppe ganska väl trots pandemin. Det är fortsatt god efterfrågan på bland annat bostäder och samhällsfastigheter medan hotell och handel har det tuffare. Det framgår av en färsk rapport från Savills.


Ämnen i artikeln:

Savills

Svensk BNP föll dramatiskt under andra kvartalet, men många indikatorer visar på en stark återhämtning under det tredje kvartalet, skriver Savills i ett pressmeddelande.

– Effekterna av pandemin börjar nu bli mer överblickbara och vi kan konstatera att transaktionsmarknaden fortsätter i ett relativt gott tempo. Det sista kvartalet indikerade endast en marginell nedgång jämfört med den långsiktiga genomsnittsvolymen och marknaden är väsentligt mycket bättre än perioden efter 2008-års finanskris. Dock kan vi konstatera att vissa segment, såsom handel och hotell, naturligen drabbats hårdare, säger Peter Wiman, Analyschef på Savills, i en presskommentar.

Läs även: Vd:n på Offentliga Hus: Efterfrågan på samhällsfastigheter inte påverkad av corona 

Transaktionsvolymen för årets tre första kvartal uppgick till 133 miljarder kronor. Det är en minskning med 22 procent jämfört med motsvarande period 2019 men 26 procent högre än snittet under de senaste tio åren. 

Läs även: Brunswick dubblerar förvaltat kapital med ny fond – vd hoppas på ny trend

Totalt omsattes fastigheter till ett värde av cirka 29 miljarder kronor under det tredje kvartalet, vilket är en minskning med 57 procent jämfört med motsvarande kvartal 2019. Savills skriver att tappet kan se betydande ut, men konstaterar samtidigt att det tredje kvartalet normalt sett är ett av de svagare under året och att utfallet bara är 7 procent lägre än de senaste tio årens genomsnitt på drygt 31 miljarder kronor.

Köplust hämmas av coronarestriktioner

– Aptiten för fastighetsinvesteringar är fortsatt mycket god, inte minst för fastigheter med låg riskprofil som bostäder och samhällsfastigheter. Även intresset för logistikfastigheter är mycket starkt och en vinnare på omställningen till alltmer e-handel. Efter sommaren har intresset för kontorsfastigheter ökat och vi ser nu snarare att det är utbudet som bromsar omsättningen, säger Niklas Zuckerman, Transaktionschef på Savills.

Läs även: ”Dyrare finansiering väntar svenska fastighetsbolag”

Med en transaktionsvolym på 35,5 miljarder kronor och en marknadsandel på 27 procent var bostadsfastigheter det enskilt största segmentet under årets tre första kvartal. Efterfrågan är fortsatt stor för alla typer av objekt och forward-affärer utgjorde cirka 50 procent av segmentets transaktionsvolym. Samhällsfastigheter var det näst största segmentet med en transaktionsvolym på 31,5 miljarder kronor.

– Det utländska intresset är fortsatt mycket starkt för många typer av objekt. Vi kan däremot konstatera att vissa processer med utländska intressenter dragit ut mer i tiden och oftast av rent praktiska skäl, som att exempelvis reseförbud och möjligheten att få access till fastigheterna, kommenterar Niklas Zuckerman.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Savills

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.