Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Ny rapport: Bottennapp för investeringar – men ett segment blomstrar

Publicerad: 28 oktober 2020, 15:48

Den totala investeringsvolymen i kommersiella fastigheter sjönk med 69 procent jämfört med tredje kvartalet 2019, enligt CBRE.

Foto: Sirijit Jongcharoenkulchai/Mostphotos

Många investerare sitter stilla i båten under coronapandemin. Antalet investeringar rasade i samtliga segment under tredje kvartalet, förutom i ett. Det visar purfärska siffror från CBRE.


Ämnen i artikeln:

CBRECoronaviruset

Antalet coronasmittade personer har fördubblats i Stockholms län den senaste veckan och regeringen filar som bäst på nya restriktioner. Samtidigt som coronan har blivit ”det nya normala” för människor runtom i världen, så ritar den också om spelkartan för fastighetsbranschen. 

Läs även: NP3 köper industri- och logistikfastigheter

”Kontor fortsätter att kämpa i motvind. Många lokaler gapar tomma under pandemin då människor arbetar på distans”, står det i CBRE:s senaste rapport. 

Kontor och bostäder lockade också minst investerare under tredje kvartalet, enligt rapporten. 

– Anledningen till att fallet är så stort för bostäder är att Vonovia köpte ut ett börsbolag, Hembla, under tredje kvartalet förra året, så jämförelsesiffrorna är väldigt tuffa, säger Amanda Welander, analyschef på CBRE. 

Alla segment backade under tredje kvartalet förutom ett som blomstrade och ökade med 41 procent jämfört med samma period förra året, nämligen industrifastigheter. 

Läs även: Ny rapport: Logistik-yielden fortsätter nedåt

Återhämtning i sikte

Den totala investeringsvolymen i kommersiella fastigheter sjönk med 69 procent jämfört med tredje kvartalet 2019, enligt CBRE. 

– Vi upplever dock att det underliggande intresset för fastighetsinvesteringar i Sverige är betydligt högre än vad jämförelsesiffrorna för Q3 indikerar, säger Lisen Heijbel, head of capital markets på CBRE.

Hon tror på en snabb återhämtning av investeringsmarknaden framöver. 

– Jag tror att vi redan under kvartal fyra kommer att se en viss återhämtning. Detta särskilt i ljuset av att den nordiska, och framför allt svenska, fastighetsmarknaden är långsiktigt attraktiv, säger Heijbel.

Mörka investeringssiffror för Q3:

Bostäder -85 procent jämfört med 2019

Övrigt -84 procent 

Kontor -83 procent

Handel -59 procent

Community -50 procent

Hotell -21 procent

 

Källa: CBRE. Med övrigt avses byggrätter, blandade segment och andra segment än de som nämns. 

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

CBRECoronaviruset

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.