Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Norrporten-affären klar – 26 miljarder i fastighetsvärde

Publicerad: 13 april 2016, 13:57

Castellums vd Henrik Saxborn och Norrportens vd Jörgen Lundgren. OBS bilden är ett montage.

Det har varit på tapeten länge men nu är det klart. Castellum förvärvar Norrporten till ett fastighetsvärde om cirka 26 miljarder kronor och betalar 13,4 miljarder till Norrportens ägare, Andra och Sjätte AP-fonderna. Det är den största fastighetsaffären i Sverige sedan 2008 då AP Fastigheter köpte Vasakronan för 41 miljarder i fastighetsvärde.


Ämnen i artikeln:

CastellumNorrporten

Castellum förvärvar Norrporten till ett fastighetsvärde om cirka 26 miljarder kronor och betalar 13,4 miljarder till Norrportens ägare, Andra och Sjätte AP-fonderna. Köpeskillingen erläggs dels kontant, 10,4 miljarder, dels i aktier i Castellum, 3 miljarder. I syfte att finansiera affären emitterar man 23,4 miljoner nya aktier i en företrädesemission samt en apportemisson som är riktad till de två AP-fonderna. Emissionerna är villkorade av att en extra bolagsstämma godkänner dem.

Proforma gör affären att Castellums fastighetsvärde ökar till 71 miljarder kronor och då fastighetsvärdet vid första kvartalet utgång uppgick till 45 miljarder innebär det att Norrportens fastighetsvärde i affären är cirka 26 miljarder kronor.

Den kontanta delen av köpesskillingen avser man finansiera via en fullt garanterad företrädesemission samt via nya och befintliga räntebärande kreditfaciliteter medan resten, 3 miljarder, innebär att man emitterar nya aktier som köps av AP-fonderna.

I ett pressmeddelande skriver Castellums vd Henrik Saxborn att förvärvet är ett kraftfullt steg framåt i Castellums långsiktiga tillväxtstrategi.

– Norrporten har ett attraktivt fastighetsbestånd som kompletterar Castellums befintliga bestånd på tillväxtorter runtom i Sverige och Danmark, och som adderar fastigheter på ett antal nya orter där Castellum inte redan är närvarande. Genom förvärvet befäster vi vår position som en av Sveriges ledande fastighetsutvecklare och förvaltare med fokus på närhet till kunden lokalt. Målsättningen kommer fortsatt att vara en årlig tillväxt i förvaltningsresultatet om 10 procent till oförändrat låg finansiell risk. Vi ser fram emot att fortsätta leverera värde till våra aktieägare med Norrporten ombord, säger han.

Efter transaktionen kommer Castellums belåningsgrad att uppgå till 54 procent. Man avser avyttra en del av de fastigheter som ingår i affären, vilket kommer att sänka belåningsgraden.

Affären är den största i Norden sedan Vasakronan-affären 2008 och den näst största i Sverige igenom tiderna.

Pangea och Carnegie var rådgivare till Castellum i affären.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

CastellumNorrporten

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.