Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Nordiska marknaden alltmer internationell

Publicerad: 12 februari 2018, 14:16

2017 var ett starkt år på den nordiska fastighetsmarknaden med en stor andel internationella köpare. Den trenden väntas fortsätta under 2018, enligt rapporten Pangea Property Outlook 2018.


Ämnen i artikeln:

Pangea Property Partners

2017 var ett starkt år på den nordiska fastighetsmarknaden med en stor andel internationella köpare. Den trenden väntas fortsätta under 2018, enligt rapporten Pangea Property Outlook 2018.

Det gjordes transaktioner för nära 420 miljarder kronor under 2017, vilket motsvarar cirka 15 procent av hela den europeiska fastighetsmarknaden, enligt rapporten. Andelen utländska köpare var 43 procent som nu även intresserat sig för bostadsinvesteringar.

– Historiskt har utländska köpare i princip bara varit intresserade av kommersiella fastigheter, men nu finns det också en stark efterfrågan på hyresbostäder och bostadsutvecklingsprojekt, säger Joakim Arvius, Partner på Pangea Property Partners.

Viss osäkerhet råder dock på bostadsmarknaden och enligt rapporten är det största hotet för bostadsmarknaden på lång sikt inte risken för överutbud, utan försämrad betalningsförmåga om räntorna stiger eller om bankerna inte längre vill finansiera nya bostadsförvärv.

För kontorsfastigheter förväntas en fortsatt stark hyresmarknad under 2018. Men enligt Pangea kommer tillväxten för topphyrorna i Stockholm börja bromsa upp.

– Just nu är hyresskillnaden rekordstor mellan Stockholm city och attraktiva kontorskluster i närförort, och vi tror att gapet kommer minska framöver, säger Mikael Söderlundh, Analyschef och Partner.

Pangea förväntar sig dock att transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden sjunker något under 2018. Men det finns förutsättningar för större struktur- och bolagsaffärer.

– De noterade fastighetsbolagen i Sverige värderas idag strax under sina substansvärden och i övriga Norden har vi betydande rabatter. Börsklimatet har alltså ändrats och det är nu mer fokus på möjliga utköp och sammanslagningar än noteringar av nya bolag, säger Bård Bjølgerud, vd och Partner på Pangea Property Partners.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Pangea Property Partners

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.