Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Nordamerikanskt kapital dominerar transaktionerna i Europa

Publicerad: 12 september 2012, 11:54

CBRE:s senaste undersökning visar att ickeeuropeiska fastighetsinvesterare stod för 25 procent av köpaktiviteten på den europeiska marknaden under andra kvartalet 2012. Det är den högsta andelen sedan andra kvartalet 2007.


Ämnen i artikeln:

CBRE

De nordamerikanska fastighetsinvesterarna är fortfarande mycket aktiva men under 2012 har det också skett en betydande ökning av aktiviteten bland köpare från Asien, Mellanöstern och Latinamerika, särskilt under andra kvartalet 2012.

Totalt sett sjönk fastighetsinvesteringsaktiviteten en aning till 24,3 miljarder euro under andra kvartalet 2012. Det är en nedgång med 5 procent jämfört med första kvartalet 2012 och med 9 procent jämfört med den totala aktiviteten under andra kvartalet 2011. ”Cross-borderinvesteringarna” (investeringar gjorda av köpare hemmahörande i ett annat land än det där investeringen gjordes) ökade dock och utgjorde 46 procent av investeringarna.

De utomeuropeiska köparnas förvärv var den främsta drivkraften för tillväxten i ”cross-borderinvesteringarna”. Under första halvåret 2012 har 62 procent av dessa investeringar skett i Storbritannien samt 27 procent i Frankrike och Tyskland. Nordamerikanska investerare var mer diversifierade än köpare från andra regioner. London stod för endast 28 procent av de amerikanska förvärven och merparten av de övriga amerikanska investeringarna gjordes på marknaderna i Tyskland, Frankrike och Sverige samt andra delar av Storbritannien.

Investeringarna från Asien har ökat stadigt sedan 2011, men har praktiskt taget helt varit begränsade till London och Paris, med ett fåtal direkta transaktioner på andra håll i Europa.  Kapitalflödena mellan de europeiska länderna låg kvar på en hög nivå trots krisen i euroområdet. Det är dock värt att notera att Storbritannien var den största enskilda destinationen för ”cross-borderinvesteringar” och att Tyskland svarade för nästan hälften.

Ickeeuropeiska investerare koncentrerade sig också på de största tillgängliga objekten i Europa med en genomsnittlig storlek på 79 miljoner euro per affär.. Den genomsnittliga transaktionsstorleken i Europa var cirka 27 miljoner euro. Inhemska investerare var överrepresenterade i de mindre transaktionerna med en genomsnittlig storlek på 22 miljoner euro per affär.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande CBRE

Ämnen i artikeln:

CBRE

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.