Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Niam förvärvar Brunswicks utlåningsportfölj om 25 miljarder

Publicerad: 22 november 2022, 07:22

Pontus Sundin kom till Niam 2018 från Helab. Nu blir han vd för Niam Credit.

Niam förvärvar Brunswick Real Estate Capital. Verksamheten, som förvaltar tillgångar uppgående till cirka 25 miljarder kronor, kommer att ledas av vd Pontus Sundin och verka som ett självständigt bolag under varumärket Niam Credit.

Ämnen i artikeln:

SvepetNiam FastigheterBrunswick Real Estate

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Enligt Brunnswick är försäljningen ett led i bolagets strategi att fokusera på investeringsverksamheten, vilken i dag utgörs av sju fastighetsbolag i Sverige, Finland och Danmark med ett totalt förvaltat kapital om cirka 30 miljarder kronor.

– Nu renodlar vi verksamheten för att fokusera på tillväxt i våra befintliga fastighetsbolag och för att bygga fler nya spännande bolag, kommenterar Patrik Andersson, vd på Brunswick Real Estate.

Grenen som Brunnswick avyttrar, Real Estate Capital, etablerades 2013 som en alternativ kreditlösning till den kommersiella fastighetssektorn.

Hittills har man lanserat tre framgångsrika fonder och förvaltar för närvarande tillgångar om cirka 25 miljarder kronor.

Med en institutionell kapitalbas har bolaget haft finansieringslösningar på upp till tio år.

Köparen Niam har sedan 1998, via fondverksamhet, investerat i den nordiska fastighetsmarknaden.

Läs mer: Stor affär: Niam förvärvar 68 000 kvm i centrala Göteborg

– Kredit är ett naturligt nästa steg för oss och i hög grad ett komplement till vår befintliga verksamhet. Med förvärvet av Brunswick Real Estate Capital breddar vi vårt erbjudande ytterligare och blir en än mer attraktiv samarbetspart för institutionella investerare, säger Jennifer Andersson, managing partner i Niam, i en kommentar.

Niam har under åren successivt diversifierat fondportföljen med strategier som täcker olika fastighetssegment och riskprofiler.

2021 lanserade bolaget en infrastrukturplattform med fokus på hållbara investeringar inom förnybar energi, transport och telekom.

Brunswick Real Estate Capital har varit verksamma via en egenutvecklad kreditplattform som granskat över 800 kreditmöjligheter till ett värde av totalt cirka 400 miljarder kronor. Bland de tyngre investerarkunderna återfinns Folksam, PRI och norska KLP.

Läs mer: Niam och Solkompaniet miljardsatsar på solparker

Sammantaget har Brunswick Real Estate Capital finansierat över 150 fastigheter, till ett sammanlagt belopp om cirka 30 miljarder kronor, utan att några kreditförluster uppkommit, skriver Niam i ett pressmeddelande.

– Brunswick har haft en stark utveckling och tillväxt under de senaste tio åren och jag är glad över att både vår ventures- och utlåningsverksamhet växer vidare i nya sammanhang – jag ser det som ett bevis på att vår affärsmodell att bygga starka fristående bolag fungerar, säger vd:n Patrik Andersson.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev