fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Newsec spår nytt transaktionsrekord

Publicerad: 3 mars 2020, 15:44

Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet. Foto: Newsec

Transaktionsvolymen i den nordiska fastighetsbranschen kommer att slå rekord år 2021. Det spår Newsec i senaste upplagan av Newsec Property Outlook som släpptes på tisdagen. ”Vi kommer att få se fler strukturaffärer där man köper hela börsbolag eller hela bolag”, säger Max Barclay, Nordenchef på Newsecs rådgivningsverksamhet till Fastighetsnytt.


AJ


Det går fortsatt bra för den svenska kommersiella fastighetsmarknaden. Även om världsekonomin fått sig en rejäl smäll av coronavirusets spridning har Sverige och Norden så här långt varit förskonade från några större avbräck.

Läs även: Klas Eklund: Så slår coronakrisen mot ekonomin 

Ekonomen Klas Eklund som var inbjuden att tala i samband med rapportsläppet på tisdagen ville inte slå fast att en kraftig inbromsning är att vänta på den svenska marknaden på grund av coronakrisen.

 – Än så länge har jag väldigt svårt att se att det påverkar Sverige i någon högre grad. Vissa enskilda företag har svårt att få in komponenter men så länge inte stora delar av arbetet stängs ner ger det inga större effekter, säger Klas Eklund. 

Läs även: All time high på Stockholmsmarknaden 

Newsec förutspår inga kraftiga nedgångar, tvärtom. Newsec förutspår en transaktionsvolym i den svenska kommersiella fastighetsmarknaden om 200 miljarder kronor, följt av ett nytt all-time high nästa år på 225 miljarder kronor. 2021 blir därmed det starkaste transaktionsåret under den kommande femårsperioden och förmodligen detta decennium.

– De största institutionerna i Sverige har ökat sin allokering inom fastigheter med 165 procent under de senaste fem åren. Den allokeringen mot fastigheter kommer att fortsätta, även utländska investerare kommer att lägga en allt större andel av sina investeringar i fastigheter, säger Max Barcley till Fastighetsnytt.

Genomsnittsaffären blir större 

Sverige har ett relativt stort antal börsnoterade fastighetsbolag och enligt Newsec är ett antal stora köp att vänta under de kommande tre åren som driver upp storleken på den genomsnittliga affären. 

– Vi kommer att få se fler strukturaffärer där man köper hela börsbolag eller hela bolag. Det är det som driver transaktionsvolymrekorden. Vi tror att börsbolagen kommer att bli färre men större, säger Max Barcley.

Inom vilket segment kommer det att vara mest troligt med sammanslagningar och uppköp av hela bolag?

– Jag tror inte att det kommer att ske segmentsvis. Både bostadsaffären, kontorsaffären och logistikaffären ser spännande ut. När det gäller retail ser det mer utmanande ut. Där ser vi att det finns ett tryck på hyrorna, att handlarna har bekymmer och att konsumtionsmönstren ändras. Det sätter det segmentet under press, men samtidigt öppnar det för möjligheter. Även om det görs relativt lite affärer inom det segmentet just nu tror vi att det kommer att göras strukturaffärer även inom retail, säger Max Barclay.

Antal objekt förändras inte i någon hög grad

Antal fastigheter och kvadratmeter som finns ute på marknaden lär inte förändras i någon större grad. 

 – Det är det som är skillnaden mellan transaktionsvolymen i dag jämfört med för tio år sedan. Utbudet är detsamma men vi prissätter fastigheterna ungefär dubbelt så högt, om man ska vara krass, säger Max Barclay.

Vi kommer att få se fler strukturaffärer där man köper hela börsbolag eller hela bolag. Det är det som driver transaktionsvolymrekorden.

Det har blivit svårare att få en säker och hög avkastning på obligationer och på börsen och det gör att fler tycker att fastigheter är intressant att investera i. En sådan utveckling kommer inte att hämmas av det pågående coronautbrottet, snarare tvärtom.

– I takt med att allt fler drar den slutsatsen justerar man också ner sina avkastningskrav och då sticker priserna, säger Max Barcley.

Läs även: Rekord för svenska investeringar i Finland 

Ju mer pengar som de institutionella investerarna i form av fond- och pensionsbolag placerar i fastighetssektorn desto högre kommer kraven bli på att branschen levererar på hållbarhetsmålen, spår Newsec. 

 – Skillnaden mellan det som anses bra och dåligt ur investeringssynpunkt kommer att öka och vinnarna kommer att vara de som kan kombinera en hög avkastning med hållbarhet”, säger Max Barclay.

Även när det gäller den Nordiska marknaden, inklusive Baltikum, spår Newsec nya rekordnoteringar och räknar med att den samlade transaktionsvolymen når upp till 50 miljarder euro, motsvarande nära 530 miljarder svenska kronor där Sverige står för cirka hälften.

Baltikum ligger efter

I Norge och Danmark spås transaktionsvolymen 2021 uppgå till cirka 9 miljarder euro i respektive land, i Finland spås den uppgå till cirka 6,5 miljarder euro och i Estland, Lettland och Litauen väntas en transaktionsvolym på cirka 1 miljarder euro.  

Ökad allokering till fastighetsinvesteringar

• Kombinationen av en etablerad lågräntemiljö och en volatil börs driver investeringsallokeringen till fastigheter. 

• Fastigheter som investeringsslag har ökat stadigt i popularitet bland alla typer av investerare. 

• Bland de trettio största pensionsbolagen i Norden och Baltikum har det skett en ökning med nästan 100 procent av allokeringen till fastighetsinvesteringar under de senaste 15 åren. 

• På den svenska marknaden har allokeringen till fastighetsinvesteringar ökat med hela 165 procent, från i genomsnitt 5,7 procent 2005 till 15 procent 2019.

 

Källa: News Property Outlook

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev